Κυριακή, 2 Ιουν.
28oC Αθήνα

Πώς η ψήφος στην Σκωτία δυναμιτίζει την….Ισπανία!

Πώς η ψήφος στην Σκωτία δυναμιτίζει την….Ισπανία!

Τρεις μέρες απομένουν από τι κρίσιμο δημοψήφισμα για το αν οι Σκωτσέζοι θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα αυτονομηθούν οριστικά. Το ιστορικό ΝΑΙ ή το ιστορικό ΟΧΙ αναμετρούνται στήθος με στήθος και η έκβαση των εκλογών είναι αμφίρροπη.

Στη μάχη υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς έχουν ριχθεί πολιτικοί, διασημότητες, ακόμη και το βασιλικό αγέννητο μωρό. Στην πολιτική επιχειρηματολογία, προστίθεται η οικονομική: επιχειρήσεις και άλλοι οικονομικοί παράγοντες τονίζουν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας για την οικονομική ανάπτυξη της Σκωτίας.

Στο εξωτερικό, αν κάποιος εταίρος της Ευρώπης αγωνιά για τις εξελίξεις, αυτή είναι η Ισπανία. Με συντριπτική πλειοψηφία το ισπανικό Κοινοβούλιο είχε απορριψει τον Νοέμβριο αντίστοιχο αίτημα της κυβέρνησης της Καταλονίας. Το μόνο που κατάφερε όμως ήταν να μεταθέσει χρονικά τις διεκδικήσεις της Καταλονίας. Καθώς, σε περίπτωση που η Σκωτία αποσχιστεί, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό προηγούμενο για την αυτονομιστική επιχειρηματολογία των Καταλανών που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί από την ισπανική ηγεσία. “Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;” αναρωτιέται ο Αρτούρ Μας.

Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε