Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Qatar Gate: Πώς το κύκλωμα με αρχηγό τον Αντόνιο Παντσέρι «ξέπλενε» χρήμα μέσω ΜΚΟ

Qatar Gate: Πώς το κύκλωμα με αρχηγό τον Αντόνιο Παντσέρι «ξέπλενε» χρήμα μέσω ΜΚΟ

Οι εξελίξεις αναφορικά με το Qatar Gate είναι ραγδαίες με το Mega να αποκαλύπτει τον τρόπο που ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι «ξέπλενε» το μαύρο χρήμα μέσω ΜΚΟ.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στο ευρωπαϊκό μητρώο Διαφάνειας, οι οποίες οφείλουν να δηλώνουν από πού παίρνουν χρήματα και άλλες που δεν είναι.

Οι τελευταίες δηλώνουν πως το 50% των εσόδων τους έρχεται από συνδρομές των μελών τους και το άλλο 50% από ιδρύματα.

Τα εν λόγω ιδρύματα μπορεί να είναι εκτός Ευρώπης, οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς από πού προέρχονται τα εισοδήματά τους και ποιο πρόσωπο κρύβεται από πίσω. Γεγονός που απ’ ό,τι φαίνεται ωφέλησε τη δράση του Ιταλού Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και των συνεργατών του.

Ο σκοτεινός δάκτυλος Μαρόκου και Κατάρ στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021 η ομάδα Παντζέρι φέρεται να λάμβανε υπέρογκα χρηματικά ποσά από το Κατάρ.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

-Αν από εκεί ξεκίνησε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης;
-Αν το Κατάρ ήταν η μοναδική χώρα που δωροδοκούσε;
-Kι αν αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Παντζέρι χρηματίστηκε;

Η απάντηση σε όλα είναι όχι, γιατί πολύ πριν από το Κατάρ ήταν το Μαρόκο.

Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα

Ψάχνοντας το νήμα της ιστορίας, οι αρχές πέφτουν πάνω στο Μαρόκο και μια «αμαρτωλή» ιστορία χρηματισμού που ίσως χρονολογείται πίσω στο 2013. Εννέα ολόκληρα χρόνια πριν.

«Αυτό που θέλω να πω ως πιο σημαντικό είναι ότι συζητήσαμε ορισμένα θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκου…». Είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο άνθρωπος πίσω από το σκάνδαλο QatarGate, που το 2015 έσταζε μέλι στις δηλώσεις του για το Μαρόκο…

Ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα του δεν είναι άλλος από τον περιβόητο «Γίγαντα», τον Μαροκινό πρέσβη στη Βαρσοβία που μετά την αποκάλυψη του QatarGate η τύχη του αγνοείται.

«Όχι μόνο το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο είναι ύποπτες χώρες για δωροδοκίες. Στην ιστορία της Καϊλή βρήκαμε συνδέσμους και ύποπτες αναφορές για το Κατάρ, όμως στην υπόθεση Παντζέρι υπάρχουν πολλές συνδέσεις με το Μαρόκο», ανέφερε ο συντάκτης της Le Soir Λουίς Κολάρ.

O Παντζέρι πρωτοεπισκέφτηκε το Ραμπάτ το 2013, συνοδευόμενος από τον σημερινό συγκατηγορούμενο του, Μαρκ Ταραμπέλα. Δύο χρόνια μετά θα αλλάξει συνταξιδιώτη και θα παίρνει μαζί του τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, μελλοντικό σύντροφο της Εύας Καϊλή.

Θα τον συντροφεύει στα πηγαδάκια, θα στέκεται πάντα ένα βήμα πίσω του και φυσικά θα του κρατά τις σημειώσεις από όλες τις συναντήσεις.

Τι συμφέρον είχε το Μαρόκο;

Το ερώτημα είναι τι είχε να κερδίσει το Μαρόκο από τις συχνές συναντήσεις του Παντζέρι με την Μαροκινή υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Politico, το Μαρόκο ενδιαφέρεται για παράδειγμα για τα δικαιώματα αλιείας της Ισπανίας στα ύδατά του.

Για το ζήτημα απαιτούνται εντατικές και σκληρές διαπραγματεύσεις, με τον Βέλγο υπουργό Δικαιοσύνης να υπονοεί ότι η υπόθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δωροδοκία.

Η φιλία με τον… πρέσβη

Με τον Αμπεραχίμ Ατμούν, Μαροκινό πρέσβη στην Πολωνία, τους ενώνει μακρά φιλία. Ο Παντζέρι τον αποκαλεί «γίγαντα» και εκείνος με τη σειρά του «καλό φίλο» στο Facebook.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα, ο «Γίγαντας» θα του παραχωρήσει πιστωτική κάρτα με την οποία θα κάνει τη χλιδάτη ζωή που λαχταρά. Θα γεμίσει δώρα την οικογένεια του με την 38χρονη κόρη, Σίλβια Παντζέρι να κοιτά τις βαλίτσες γεμάτες δωρεές και να ρωτά «μαμά, πώς στο διάολο φέρνουμε το δώρο του Atmoun;».

Η Maria Colleoni με την 38χρονη κόρη της Silvia, δικηγόροι στο επάγγελμα, φαίνεται να μοιράζονται το ίδιο πάθος. Πολυτέλεια. Όργωναν τους ωκεανούς με πανάκριβα γιοτ, πλατσούριζαν στην πισίνα του Μαϊάμι Μπιτς και έκλειναν διακοπές τα Χριστούγεννα που κόστιζαν 100.000 ευρώ. Κι όμως, αυτή η χλιδάτη και ζηλευτή ζωή διεγράφη εν μια νυκτί.

Παρά την προσπάθεια να αποκρύψει στοιχεία, τα τηλέφωνα μίλησαν για τα αμαρτωλά δώρα αλλά και την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί αν η Ιταλία θα εκδώσει σύζυγο και κόρη στο Βέλγιο, οι οποίες αυτή τη στιγμή παραμένουν στο σπίτι τους λίγο έξω από το Μπέργκαμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις