Κόσμος

SOS από τον ΟΗΕ για φρικτά βασανιστήρια σε επιστήμονα καταδικασμένο για κατασκοπεία στο Ιράν

Ο Σουηδοϊρανός επιστήμονας Αχμαντ Ρεζά Τζαλαλί, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και κοντά στον θάνατο έπειτα από μήνες παραμονής του στην απομόνωση, δήλωσαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Η κατάσταση του Τζαλαλί είναι πραγματικά φρικτή”, σύμφωνα με τους ειδικούς. Απευθύνοντας έκκληση στο Ιράν για την απελευθέρωσή του, οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο Τζαλαλί βρίσκεται στην απομόνωση για περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ αξιωματούχοι της φυλακής φωτίζουν με έντονα φώτα το κελί του όλες τις ώρες του 24ώρου για να του στερήσουν τον ύπνο.

“Θέματα υγείας δεν του επιτρέπουν να τραφεί όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να έχει δραματική απώλεια βάρους”, σημειώνουν επίσης αυτοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι ειδικοί απεσταλμένοι του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Ιράν, τις αυθαίρετες εκτελέσεις, τις αυθαίρετες κρατήσεις και τα βασανιστήρια.

“Η κατάστασή του είναι τόσο δύσκολη που φέρεται ότι έχει δυσκολία να μιλήσει. Έχουμε σοκαριστεί και στενοχωρηθεί από την βάναυση κακομεταχείριση του κ. Τζαλαλί”, υπογραμμίζουν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί τηλεφωνική κλήση που έγινε στην ιρανική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη για να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Ο Τζαλαλί, γιατρός και λέκτορας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας Στοκχόλμη, συνελήφθη στο Ιράν το 2016 και αργότερα καταδικάστηκε για κατασκοπεία, κατηγορούμενος ότι παρείχε πληροφορίες στο Ισραήλ για να το βοηθήσει να δολοφονήσει πυρηνικούς επιστήμονες. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε το 2017 την θανατική ποινή που του επιβλήθηκε.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ σημειώνουν ότι η ετυμηγορία σε βάρος του και η καταδίκη του στηρίχθηκαν σε ομολογία του που αποσπάστηκε με τη χρήση βασανιστηρίων και ότι εκδόθηκαν έπειτα από μια άδικη δίκη. Η μεταχείρισή του δείχνει την συστηματική χρήση της απομόνωσης από το Ιράν “για να τιμωρήσει και να ασκήσει πίεση σε κρατούμενους και για την απόσπαση ομολογιών”, σύμφωνα με τους ίδιους.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι έχει φυλακίσει έναν αριθμό πολιτών που έχουν διπλή υπηκοότητα για να εξασφαλίσει υποχωρήσεις από άλλες χώρες. Η Τεχεράνη απορρίπτει τακτικά τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει ότι το δικαστικό της σύστημα είναι δίκαιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μέλος εγκληματικής οικογένειας ο δολοφόνος της Ουκρανής Ιρίνα Ζαρούτσκα στη Βόρεια Καρολίνα - Νέα στοιχεία
Με πλούσιο ποινικό μητρώο ο πατέρας και τα αδέλφια του 35χρονου Ντεκάρλο Μπράουν Τζούνιορ, που δολοφόνησε την 23χρονη μέσα στο τρένο - Ο ίδιος είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος τουλάχιστον 14 φορές στο παρελθόν
Φρικιαστικό βίντεο από δολοφονία Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 3