Κόσμος

Spiegel: Η κυβέρνηση Μέρκελ αγόρασε μάσκες από εταιρία που δουλεύει ο σύζυγος του Υπουργού Υγείας

Δημοσίευμα του Spiegel αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ προμηθεύτηκε μάσκες κατά του κορονοϊού από εταιρία στην οποία εργάζεται ο σύζυγος του υπουργού Υγείας. Η επιλήψιμη πολιτικά αγορά πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020.

Όπως αποκαλύπτει το Spiegel το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο προστατευτικές μάσκες από εταιρία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού, Γενς Σπαν, ο Ντάνιελ Φούνκε.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η εκδοτική εταιρία «Burda», η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% εταιρίας κατασκευής μασκών στην Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2. Η πληροφορία προέκυψε μετά την κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη (18.03.2021) στην Bundestag, καταλόγου με τους προμηθευτές της κυβέρνησης σε μάσκες.

Απαντώντας στο περιοδικό, το υπουργείο αναφέρει ότι «το συμβόλαιο με την Burda συνάφθηκε και υπεβλήθη σε επεξεργασία μετά την παραλαβή της προσφοράς, με τιμές της αγοράς και τυποποιημένη διαδικασία», ενώ εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου δήλωσε στο Spiegel ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε προσφορά στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να βοηθήσει στην προμήθεια μασκών, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε επειγόντως μάσκες προστασίας».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κ. Φούνκε, ο οποίος εργάζεται στην εταιρία ως λομπίστας, ο εκπρόσωπος της Burda διευκρίνισε ότι «δεν ενημερώθηκε καν για την συναλλαγή ούτε είχε κάποια ανάμιξη σε αυτήν», ενώ δεν κατεβλήθη οποιοδήποτε ποσό ως προμήθεια.

Spiegel και Σιγκαπούρη

Σύμφωνα μάλιστα με την Burda, η υπόθεση ξεκίνησε από την εταιρία στην Σιγκαπούρη και οι μάσκες πωλήθηκαν σε τιμή 1,73 ευρώ το κομμάτι. Οι μάσκες παραδόθηκαν στο ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας στις 17 Απριλίου στην Σαγκάη και κατόπιν έφθασαν αεροπορικώς στην Γερμανία. Η κυβέρνηση κατέβαλε για την παραγγελία 900.000 ευρώ, επισημαίνει ο εκδοτικός οίκος και τονίζει ότι τα χρήματα διαβιβάστηκαν στο σύνολό τους στην κατασκευάστρια εταιρία.

Εδώ και λίγες εβδομάδες η Χριστιανική Ένωση συγκλονίζεται από σκάνδαλο που αφορά την προμήθεια μασκών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ήδη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τρεις βουλευτές, οι οποίοι, μέσω των εταιριών τους, φέρονται να αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση μασκών στην ομοσπονδιακή και σε κρατιδιακές κυβερνήσεις. Προκειμένου η κατάσταση να ξεκαθαρίσει, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τον πλήρη κατάλογο με τις εταιρίες οι οποίες πούλησαν στο Δημόσιο προστατευτικές μάσκες από την αρχή της πανδημίας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Times of Israel: Ο Τραμπ κλίνει προς τη χερσαία εισβολή στο Ιράν – Η Τεχεράνη θα αναγκαστεί τότε να υποκύψει
Ο αξιωματούχος, που γνωρίζει από κοντά τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν πως το Ιράν δύσκολα θα δεχτεί τις παραχωρήσεις του αμερικανικού σχεδίου 15 σημείων
Ντόναλντ Τραμπ
Δεξαμενόπλοιο τουρκικών συμφερόντων με ρωσικό πετρέλαιο χτυπήθηκε από drone κοντά στα Στενά του Βοσπόρου
Το πλοίο, με σημαία Σιέρα Λεόνε και την ονομασία Altura, είχε αναχωρήσει από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας στις 22 Μαρτίου, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους
πλοιο
Ραπάροντας, ο τραγουδιστής Μπαλέντρα Σαχ ορκίστηκε βουλευτής στο Νεπάλ και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας
«Η καρδιά μου ξεχειλίζει από θάρρος, το αίμα μου βράζει, τα αδέλφια μου είναι στο πλευρό μου, αυτή τη φορά θα υψωθούμε ψηλότερα», τραγουδάει στο νικητήριο βιντεοκλίπ
Ράπερ - Νεπάλ
Ρούτε: Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει εδώ και καιρό την απειλή του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν – Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Κίνα συνεργάζονται στενά με την Τεχεράνη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απάντησε διπλωματικά σε σχέση με τα όσα έχει πει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Συμμαχία
Μαρκ Ρούτε