Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Το Βερολίνο ελπίζει να τα… ξαναβρεί με τις ΗΠΑ μετά τα σκάνδαλα κατασκοπείας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, εξέφρασε τη λύπη της για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ζητούσε την τόνωση της διατλαντικής φιλίας, η οποία επλήγη από τα πρόσφατα σκάνδαλα κατασκοπείας.

Σε συνέντευξή της προς το δίκτυο ZDF, της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, η οποία δόθηκε χθες και θα μεταδοθεί αύριο, η κ. Μέρκελ δηλώνει: “Η ιδέα ότι πρέπει συνεχώς να αναρωτιόμαστε , όταν συνεργαζόμαστε, εάν αυτός που έχω απέναντί μου εργάζεται ταυτοχρόνως και για κάποιον άλλον, για μένα δεν αποτελεί σχέση εμπιστοσύνης”.

“Προφανώς έχουμε διαφορετικές απόψεις και πρέπει να τις συζητήσουμε”, λέει, εκφράζοντας την ελπίδα για μία “αλλαγή της συμπεριφοράς” των ΗΠΑ.

“Δεν ζούμε πλέον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οπότε όλοι υποψιάζονταν όλους…Πιστεύω ότι οι μυστικές υπηρεσίες του 21ου αιώνα οφείλουν να επικεντρωθούν σε σημαντικά πράγματα και συνεργαζόμαστε στενά με τους Αμερικανούς. Και εύχομαι να συνεχίσουμε”, λέει η γερμανίδα καγκελάριος, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά την ιδέα αμφισβήτησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, εξαιτίας της νέας υπόθεσης κατασκοπείας.

Οι αποδοκιμασίες της Ουάσινγκτον

Χθες, η Ουάσινγκτον αποδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το Βερολίνο στην αποκάλυψη δύο γερμανών διπλών πρακτόρων που εργάζονταν για λογαριασμό των ΗΠΑ, με την απέλαση του επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία.

Σταϊνμάιερ: “Φυσικά, περιμένουμε μία ενεργητική συμβολή των Αμερικανών”

“Σύμμαχοι που διαθέτουν πολύ εξελιγμένες υπηρεσίες Πληροφοριών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, κατανοούν σε επαρκή βαθμό σε τι συνίστανται αυτές οι δραστηριότητες” των μυστικών υπηρεσιών. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη διευθέτηση των διαφορών είναι μέσω των υπαρχόντων ιδιωτικών διαύλων και όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης”, επεσήμανε με αυστηρό ύφος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στη Βιένη, δήλωσε ότι ελπίζει σε μία αποκατάσταση της φιλίας ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mέρκελ: Χαμένος κόπος η κατασκοπεία – Απέλασε τον επικεφαλής της CIA στο Βερολίνο

Σόιμπλε: «Αξιοθρήνητοι βλάκες οι αμερικάνοι»

Η NSA είχε 193 χώρες στον κατάλογο για κατασκοπεία

Κατηγορούν δημοσιογράφο για κατασκοπεία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε