Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία: Συνέλαβαν σχεδόν 40 δημοσιογράφους

Ανάμεσα στους συλληφθέντες κι ένας φωτογράφος του γαλλικού πρακτορείου.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 38 ανθρώπους–ανάμεσά τους και ένα φωτογράφο του γαλλικού πρακτορείου-σε εφόδους που έκανε σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των ερευνών για τους δεσμούς ανάμεσα σε Κούρδους ακτιβιστές και ένοπλους αυτονομιστές.

Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται ήδη 70 δημοσιογράφοι, ένας αριθμός που είναι από τους υψηλότερους σε διεθνές επίπεδο.

Η αστυνομία συνέλαβε 25 ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Μουστάφα Εζέρ.

O φωτογράφος του γαλλικού πορακτορείου. ΦΩΤΟ REUTERS

Πάνω από 10 δημοσιογράφοι από το προσκείμενο στην κουρδική παράταξη ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle συνελήφθησαν, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων εκλεγμένων δημάρχων, ήδη δικάζονται ως ύποπτοι για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο πλαίσιο μιας έρευνας που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη του εξεγερμένου νοτιοανατολικού τμήματος της Τουρκίας–όπου η κουρδική μειονότητα πλειοψηφεί–η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και πραγματοποίησε έρευνες σε 10 γραφεία και σπίτια εργαζομένων στο ίδιο πρακτορείο. Ταυτόχρονες παρόμοιες έφοδοι έγιναν στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις. Αστυνομικοί έκαναν έρευνες και σε αρκετούς άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Τουρκία, κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Στόχος της επιχείρησης ήταν μια οργάνωση που ονομάζεται Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που είχε ιδρυθεί το 2005. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μιας ποινικής δίωξης του 2009, η οργάνωση είχε ιδρυθεί από το PKK το 2005 με σκοπό την δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού συστήματος.

Η Τουρκία–λόγω των πολυάριθμων ανάλογων περιπτώσεων–έχει πέσει στην 138η θέση από τις 178 χώρες στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) από την 101η το 2007.

Διαβάστε επίσης
Τα χρόνια περνάνε, οι τουρκικές αγριότητες μένουν! Δύο συγκλονιστικές φωτογραφίες!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε