Τετάρτη, 19 Ιουν.
28oC Αθήνα

USS Harder: Βρέθηκε το ναυάγιο του υποβρυχίου μετά από 80 χρόνια – Βυθίστηκε με πλήρωμα 79 ανδρών

USS Harder: Βρέθηκε το ναυάγιο του υποβρυχίου μετά από 80 χρόνια – Βυθίστηκε με πλήρωμα 79 ανδρών

Περίπου 80 χρόνια μετά τη βύθισή του από τις εχθρικές δυνάμεις, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του υποβρυχίου USS Harder που βύθισε τα περισσότερα ιαπωνικά πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη θάλασσα τη Νότιας Κίνας στα ανοιχτά του βόρειου νησιού Λουζόν των Φιλιππίνων, το USS Harder εντοπίστηκε σε βάθος 914 μέτρων. Το υποβρύχιο είχε βυθιστεί σε μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 29 Αυγούστου 1944, μαζί με το πλήρωμά του, συνολικά 79 ανδρών.

Το Harder, το οποίο έπλεε με το σύνθημα «Hit ’em harder» («Χτυπήστε τους πιο δυνατά») βρέθηκε από το πρόγραμμα Lost 52, το οποίο έχει ως στόχο να εντοπίσει τα 52 αμερικανικά υποβρύχια που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρέθηκε να στέκει όρθιο στην καρίνα άθικτο, είπε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Τα ύδατα μέσα και γύρω από το αρχιπέλαγος έχουν πλέον μετατραπεί ως τόπος «ανάπαυσης» φημισμένων πολεμικών πλοίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pacific Fleet Submarine Museum (@pacflt_sub_museum)

«Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συνέλεξε και παρείχε ο Tim Taylor, Διευθύνων Σύμβουλος της Tiburon Subsea and the Lost 52 Project, το NHHC Underwater Archaeology Branch επιβεβαίωσε την τοποθεσία του ναυαγίου και τον τελικό τόπο ανάπαυσης του USS Harder (SS 257)», έγραψε σε ανάρτηση η Αμερικανική Ναυτική Ιστορία στο X (πρώην Twitter).

Σε μία από τις τελευταίες πολεμικές εξορμήσεις του, βύθισε τρία ιαπωνικά αντιτορπιλικά και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε άλλα δύο μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αυτό ανάγκασε τους Ιάπωνες να αλλάξουν τα σχέδια μάχης τους και να καθυστερήσουν τη δύναμη των μεταφορέων τους, συμβάλλοντας στην ήττα τους. Οι Φιλιππίνες ήταν ένα από τα κύρια πεδία μάχης στον Ειρηνικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ΗΠΑ μάχονταν για να ανακτήσουν την πρώην αποικία τους από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό.

Το 2015, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Πολ Άλεν με δική του χρηματοδότηση, εντόπισε το ναυάγιο του Musashi, ενός από τα δύο μεγαλύτερα ιαπωνικά πολεμικά πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ, στη Θάλασσα Sibuyan των Φιλιππίνων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις