Κόσμος

Unisef: Να ανοίξουν τα σχολεία ακόμη και χωρίς εμβόλια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα σχολεία που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πρέπει να ξανανοίξουν, έκανε σήμερα έκκληση η Unicef καθώς 600 εκατ. παιδιά σχολικής ηλικίας επηρεάζονται αυτή τη στιγμή από τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί… τα σχολεία πρέπει να είναι οι τελευταίοι χώροι που κλείνουν και οι πρώτοι που ξανανοίγουν», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τα παιδιά, σε τακτική ενημέρωση στη Γενεύη, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι κάποιες φορές πρόκειται για δύσκολη επιλογή για τις αρχές.

«Το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να περιμένει να εμβολιαστούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι κυβερνήσεις και χορηγοί πρέπει να «προστατεύσουν τον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης» παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία.

Αν και τα παιδιά του βόρειου ημισφαιρίου βρίσκονται ακόμα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, στην ανατολική και νότια Αφρική, το 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας στερούνται το σχολείο, δήλωσε ο ίδιος.

Σε όλη την ήπειρο, που γνωρίζει μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας εδώ και μήνες, η Unicef εκτιμά ότι 32 εκατ. παιδιά είτε είδαν να κλείνει το σχολείο τους είτε δεν έχουν επιστρέψει σε αυτό όταν ξανάνοιξαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Και αυτό έρχεται να προστεθεί στα 37 εκατ. παιδιά που δεν λάμβαναν μόρφωση πριν από την πανδημία.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, περίπου το ήμισυ των σχολείων έκλεισαν για 200 και πλέον ημέρες και στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική –όπου η αναστολή λειτουργίας των σχολείων είχε διάρκεια ρεκόρ— υπάρχουν 18 χώρες όπου τα σχολεία έχουν κλείσει τελείως ή μερικώς λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τον Έλντερ.

«Η μόρφωση, η ασφάλεια, οι φίλοι και το φαγητό αντικαταστάθηκαν από την αγωνία, τη βία και τις εφηβικές εγκυμοσύνες», είπε ο εκπρόσωπος, που επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ουγκάντα, όπου οι κυήσεις σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 24 ετών αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Ιουνίου του 2021.

Σε ό,τι αφορά την τηλεκπαίδευση, είναι ανέφικτη για το ένα τρίτο των μαθητών σε όλο τον κόσμο.

Στη Νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, 80 εκατ. παιδιά δεν είχαν καμία πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση όταν το σχολείο τους έμεινε κλειστό.

Τα σχολεία στην Ουγκάντα για παράδειγμα έκλεισαν για 306 ημέρες με μόνο το 0,3% των νοικοκυριών να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πανδημία θα κοστίσει 10.000 δισεκ. δολάρια σε απώλεια εσόδων σε αυτή τη γενεά μαθητών, είπε ο Έλντερ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τρίζουν τα προπύργια των Ρεπουμπλικανών – Προβάδισμα Δημοκρατικών στις 7 πολιτείες κλειδιά που θα κρίνουν τον έλεγχο της Γερουσίας
Οι Δημοκρατικοί προηγούνται σε Μίσιγκαν, Κάνσας, Μέιν, Οχάιο, Τέξας, Αλάσκα ενώ έχουν οριακό προβάδισμα στην Αϊόβα - Ανάλυση New York Times, ονόματα και ποσοστά
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετά τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρότζερ Μάρσαλ (Ρεπουμπλικανός – Κάνσας), υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Ρεκόρ πρόωρης συμμετοχής στις ενδιάμεσες εκλογές - Πάνω από 54 εκατ. έχουν ψηφίσει
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα αμφισβητήσει αποτελέσματα που δεν θα τον ικανοποιούν
Τραμπ