Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

WSJ: Γούντι Άλεν και Μπιλ Γκέιτς μεταξύ άλλων ηχηρών ονομάτων στη λίστα του Τζέφρι Επστάιν

WSJ: Γούντι Άλεν και Μπιλ Γκέιτς μεταξύ άλλων ηχηρών ονομάτων στη λίστα του Τζέφρι Επστάιν
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η Wall Street Journal αναφέρεται σε ηχηρά ονόματα που φαίνονται ότι βρίσκονταν στην ατζέντα του παιδόφιλου Τζέφρι Επιστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019 περιμένοντας να δικαστεί για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με το άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο βασίζεται σε χιλιάδες σελίδες από emails κυρίως μεταξύ του 2013 και του 2017, ο Τζέφρι Επστάιν είχε συναντηθεί με τον Γούντι Άλεν, τον Μπιλ Γκέιτς και άλλα ηχηρά ονόματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζέφρι Επστάιν είχε δηλώσει το 2008 για προσέλκυση και προμήθεια ανηλίκου για πορνεία ενώ συνελήφθη το 2019 για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτοκτόνησε στη φυλακή, περιμένοντας να δικαστεί.

Αν και δεν είναι απαραίτητο οι συναντήσεις να αφορούν τα σεξουαλικά εγκλήματα, για τα οποία κατηγορήθηκε ο Τζέφρι Επστάιν, είναι αξιοσημείωτο με πόσους επιφανείς ανθρώπους είχε επαφές την περίοδο της δράσης του μαζί με τη Γκισλέιν Μάξγουελ.

Γούντι Άλεν (Woody Allen)

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Wall Street Journal, ο Γούντι Άλεν φαίνεται ότι πήρε δεκάδες δείπνα με τον Τζέφρι Επστάιν, πάντα με τη σύζυγό του Σουν-Γι στο πλευρό του. Το 2014, μάλιστα, ο Επστάιν είχε προγραμματίσει μαθήματα μοντάζ από τον Γούντι Άλεν στο αρχοντικό του, μαζί με καλεσμένους που θα παρακολουθούσαν το «Ψυχώ» του Χίτσκοκ.

«Ο Γούντι δεν είχε ποτέ επαγγελματική συνάντηση με τον Επστάιν και ούτε μία φορά δεν πέρασε χρόνο μαζί του χωρίς να είναι παρούσα και η Σουν-Γι», δήλωσε εκπρόσωπος του Γούντι Άλεν και της Σουν-Γι, εξηγώντας ότι ζούσαν στην ίδια γειτονιά και πήγαιναν συχνά για δείπνο μαζί με άλλους καλεσμένους.

Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky)

Την περίοδο 2015-2016, ο Τζέφρι Επστάιν είχε αρκετές συναντήσεις με τον συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι, όσο αυτός ήταν καθηγητής στο MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης).

Ο Τσόμσκι απάντησε σε email ότι «πρώτον, δεν σας αφορά και δεύτερον, τον γνώριζα και συναντιόμασταν περιστασιακά». «Αν υπήρχε πτήση, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω, θα ήταν από τη Βοστόνη στη Νέα Υόρκη, 30 λεπτά», πρόσθεσε ο Νόαμ Τσόμσκι και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζω την αρχή που απαιτεί να σας ενημερώσω για μια βραδιά που πέρασα με έναν μεγάλο καλλιτέχνη».

Μπιλ Γκέιτς (Bill Gates)

Όπως αναφέρει η έρευνα της WSJ, στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 ο Μπιλ Γκέιτς είχε προγραμματίσει να περάσει περισσότερες από 6 ώρες μαζί με τον Τζέφρι Επστάιν σε συναντήσεις, η πλειονότητα των οποίων έγιναν στην έπαυλη του αυτόχειρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπιλ Γκέιτς, «όπως έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν, ήταν λάθος που συναντήθηκε μαζί του και το έχει μετανιώσει βαθιά». Ο μεγιστάνας και ιδρυτής της Microsoft είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις με τον Τζέφρι Επστάιν αφορούσαν φιλανθρωπίες.

Αριάν ντε Ρότσιλντ (Ariane de Rothschild)

Η σύζυγος του Μπέντζαμιν Ρόθτσιλντ, της γνωστής οικογενείας των τραπεζιτών, είχε συναντηθεί με τον Τζέφρι Επστάιν περισσότερες από 12 φορές και του ζητούσε συμβουλές. Το 2015, μάλιστα, είχε διαπραγματευτεί μια σύμβαση ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Επστάιν για αναλύσεις κινδύνου και άλλες υπηρεσίες στην ελβετική τράπεζά της, Edmond de Rothschild Group.

Αλλά, η τράπεζα είχε διαψεύσει τις συναντήσεις και τις επιχειρηματικές σχέσεις της Αριάν και του Τζέφρι Επστάιν το 2019 μετά τη σύλληψή του. Όμως, αναγνώρισε στην έρευνα της WSJ ότι είχαν συναντηθεί πράγματι μεταξύ 2013 και 2019, όσο η ίδια ήταν CEO, και ότι ο αυτόχειρας είχε επαφές με τις ΗΠΑ εκ μέρους της τράπεζας αλλά και ότι τους έδινε συμβουλές.

Κάθριν Ρούμλερ (Kathryn Ruemmler)

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα είχε δεκάδες συναντήσεις με τον Έπσταϊν τα χρόνια μετά τη θητεία της στον Λευκό Οίκο, όταν έγινε κορυφαία δικηγόρος στην Goldman Sachs Group Inc. το 2020. Σχεδίαζε επίσης να συμμετάσχει σε ένα ταξίδι του 2015 στο Παρίσι και σε μια επίσκεψη του 2017 στο ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική.

Ο Επστάιν επισκέφθηκε διαμερίσματα που η Ruemmler σκεφτόταν να αγοράσει. Τον Οκτώβριο του 2014, ο Επστάιν γνώριζε τα ταξιδιωτικά της σχέδια και είπε σε βοηθό του να ασχοληθεί με την κράτηση για την πτήση της. «Δες αν υπάρχει κενό στην πρώτη θέση», έγραψε, «αν ναι, αναβάθμισέ την».

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs δήλωσε ότι η Ruemmler είχε επαγγελματική σχέση με τον Επστάιν, δεν δούλευε μαζί του, ενώ οι περισσότερες συζητήσεις τους αφορούσαν έναν κοινό πελάτη. «Λυπάμαι που γνώρισα τον Τζέφρι Επστάιν» δήλωσε η ίδια.

Λόρενς Σάμερς (Larry H Summers)

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πάλαι ποτέ πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς είχε περισσότερες από 12 προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Επστάιν από το 2013 έως το 2016. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και αρκετά δείπνα.

Ο Σάμερς έστειλε email στον Επστάιν το 2014 και ζήτησε βοήθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα διαδικτυακό ποιητικό έργο στο οποίο εργαζόταν η σύζυγός του, καθηγήτρια του Χάρβαρντ Ελίζα Νιου. Το 2016, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνδέεται με τον Επστάιν δώρισε 110.000 δολάρια στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Νιου, όπως δείχνουν τα φορολογικά αρχεία.

Ο Σάμερς «λυπάται βαθύτατα που ήρθε σε επαφή με τον Επστάιν μετά την καταδίκη του» και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Νιου «λυπάται που δέχθηκε χρηματοδότηση από τον Επστάιν», δήλωσε εκπρόσωπος του ζευγαριού. Ο οργανισμός στη συνέχεια έκανε δωρεά σε ομάδα που εργάζεται κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με ποσό πάνω απ’ αυτό που έδωσε ο Επστάιν.

Μόρτιμερ Ζάκερμαν (Mortimer Zuckerman)

Ο επενδυτής ακινήτων και ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον Επστάιν περισσότερες από 12 φορές, όπως δείχνουν τα έγγραφα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δύο άνδρες σχεδίαζαν να συναντηθούν στο γραφείο ή στο σπίτι του Ζάκερμαν, που βρισκόταν κοντά με αυτό του Επστάιν.

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Επστάιν περίμενε μέχρι τις 11 μ.μ. για να συναντηθεί με τον Ζάκερμαν, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί το σπίτι του στις 10:30 μ.μ., όπως δείχνουν τα έγγραφα.

Εκπρόσωπος του δεν σχολίασε τις προγραμματισμένες συναντήσεις.

Τζόσουα Κούπερ Ράμο (Joshua Cooper Ramo)

Ο Επστάιν προγραμμάτισε περισσότερες από 12 συναντήσεις από το 2013 έως το 2017 με τον Ramo, τότε συνδιευθυντή της συμβουλευτικής εταιρείας του Χένρι Κίσινγκερ, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

Πολλά από τα ραντεβού του Ramo με τον Επστάιν είχαν προγραμματιστεί απογευματινές ώρες.

Ο κ. Ramo δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Εκπρόσωπος του Κίσινγκερ δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ο Ράμο συναντιόταν με τον Επστάιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις