Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

«Αδειάζει» τη Ρωσία ο ΙΑΕΑ: Καμία ένδειξη κατασκευής «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία

«Αδειάζει» τη Ρωσία ο ΙΑΕΑ: Καμία ένδειξη κατασκευής «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία

«Αδειάζει» την Ρωσία και τους πρόσφατους ισχυρισμούς της περί κατασκευής «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ο ΙΑΕΑ, που είναι εξειδικευμένος διακρατικός οργανισμός του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη κάποιας αδήλωτης πυρηνικής δραστηριότητας σε τρεις τοποθεσίες στην Ουκρανία που επιθεώρησε κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, απαντώντας έτσι στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής «βρώμικης βόμβας».

«Από την τεχνική και επιστημονική μας αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν προέκυψε καμία ένδειξη για αδήλωτες πυρηνικές δραστηριότητες και υλικά σε αυτές τις τρεις τοποθεσίες», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, στην οποία προστίθεται ότι τα περιβαλλοντικά δείγματα που ελήφθησαν θα αναλυθούν.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες, στις 25/10/2022, η Ρωσία επανέλαβε και ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τους ισχυρισμούς της περί «βρώμικης βόμβας», ενώ εξέφραζε την αμφιβολία της πως οι επιθεωρήσεις του ΙΑΕΑ θα αποδείξουν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Τους ισχυρισμούς της Ρωσίας είχαν ήδη απορρίψει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μέχρι και την ίδια την Ουκρανία, που μάλιστα προειδοποιούσε πως συχνά η Μόσχα κατηγορεί άλλους για κάτι που σχεδιάζει να κάνει η ίδια.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις