Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Άδειο το ταμείο του ΟΗΕ! Δεν έχει να καταβάλλει τη μισθοδοσία Νοεμβρίου

Άδειο το ταμείο του ΟΗΕ! Δεν έχει να καταβάλλει τη μισθοδοσία Νοεμβρίου
photo Reuters

Σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο ΟΗΕ που δεν έχει αρκετά χρήματα για να καταβάλλει τους μισθούς του επόμενου μήνα.

Αυτό έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως αν δεν είχε περικόψει τις δαπάνες από την αρχή της χρονιάς “δεν θα είχαμε την ρευστότητα για να υποστηρίξουμε” την ετήσια σύνοδο των παγκόσμιων ηγετών τον περασμένο μήνα.

Το πράγματα όμως γίνονται ακόμη χειρότερα για τον ΟΗΕ καθώς όπως ανέφερε ο Γκουτέρες “αυτόν τον μήνα θα φτάσουμε στο βαθύτερο έλλειμμα της δεκαετίας. Κινδυνεύουμε να μπούμε στον Νοέμβριο χωρίς να έχουμε αρκετά μετρητά για να καλύψουμε τη μισθοδοσία. Κινδυνεύουν η δουλειά και οι μεταρρυθμίσεις μας”.

Ένας από τους λόγους της οικονομικής στενότητας του ΟΗΕ είναι και η κυβέρνηση των ΗΠΑ που οφείλει περίπου 381 εκατομμύρια δολάρια από προηγούμενους τακτικούς προϋπολογισμούς και 674 εκατομμύρια για τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019.

Τα ποσά αυτά επιβεβαίωσε και η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, όμως δεν έχει απαντήσει ακόμη πότε ακριβώς θα καταβληθούν με έναν αξιωματούχο να δηλώνει πως “θα δώσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που οφείλουμε στον τακτικό προϋπολογισμό αυτό το φθινόπωρο, όπως έχουμε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια”.

“Συνολικά οι ΗΠΑ, ως η χώρα που συνεισφέρει τα μεγαλύτερα ποσά στον ΟΗΕ, συνεισφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε προϋπολογισμένες και εθελοντικές συνδρομές στο σύστημα του ΟΗΕ”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως η χώρα του σηκώνει ένα άδικο φορτίο των δαπανών των Ηνωμένων Εθνών και έχει ασκήσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στον παγκόσμιο οργανισμό, με τον Γκουτέρες να προσπαθεί να περικόψει δαπάνες του οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούζαριτς δήλωσε ότι 129 χώρες έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής τις συνδρομές τους για το 2019, οι οποίες αναλογούν σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια. Οι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ χρηματοδοτούνται από ξεχωριστό προϋπολογισμό, ο οποίος ανερχόταν σε 6,7 δισεκατομμύρια για το 2019 και σε 6,51 δισεκατομμύρια για το 2020.

Οι ΗΠΑ καλύπτουν σχεδόν το 28% του προϋπολογισμού για τις ειρηνευτικές αποστολές, αλλά έχουν δεσμευτεί να καταβάλουν μόνον το 25%, όπως αξιώνει η αμερικανική νομοθεσία. Η Ουάσινγκτον οφείλει σήμερα περίπου 2,4 δισεκατομμύρια για τις ειρηνευτικές αποστολές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις