Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αδιανόητη τραγωδία στο Βόρειο Σινά – 305 οι νεκροί, ανάμεσά τους 27 παιδιά

Βόρειο Σινά Αίγυπτος τέμενος τρομοκρατική επίθεση

Μια χώρα σε πένθος. Η Αίγυπτος θρηνεί για τους 305 νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης σε τέμενος στο Βόρειο Σινά. Ανάμεσα στους νεκρούς και 27 παιδιά.

Ο απολογισμός από την επίθεση στο Βόρειο Σινά, την πιο αιματηρή πρόσφατη ιστορία της Αιγύπτου αυξάνεται ξανά. 305 οι νεκροί, ανάμεσά τους 27 παιδιά. 128 οι τραυματίες, πολλοί σε σοβαρή κατάσταση. Η Αίγυπτος θρηνεί. Πενθεί.

Ένα ακόμη video ντοκουμέντο έρχεται στο φως από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Δείχνει τις πρώτες στιγμές μέσα στο τέμενος του θανάτου. Παντού πτώματα και αίμα. Τραυματίες κουκουλωμένοι με κουβέρτες…

Δείτε το video

Έτσι έγινε η σφαγή στο Βόρειο Σινά

Μια χώρα σοκαρισμένη από την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της. Στην Αίγυπτο έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Αλλά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τζιχαντιστές.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αιγύπτου, οι ένοπλοι είχαν σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Ήταν 25 με 30, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Ήταν μεσημέρι Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της προσευχής όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση στο τέμενος στο Βόρειο Σινά. Μια περιοχή όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με οργάνωση – παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ. Περικύκλωσαν το τζαμί αποκλείοντας παράθυρα και την είσοδο και άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του με αυτόματα όπλα. Αυτό ανακοίνωσε η εισαγγελία, βασιζόμενοι στις έρευνες και τις μαρτυρίες όσων σώθηκαν.

«Ο αριθμός τους ήταν μεταξύ 25 και 30, κρατούσαν τη σημαία του Νταές (σ.σ. η αραβική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους) και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του με αυτόματα τουφέκια», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία χρησιμοποιείται το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Εκείνοι που έζησαν τον τρόμο

Οι δράστες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4×4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Οι ένοπλοι που μπήκαν στο τέμενος, ήταν 10 με 20 και σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από όσους τραυμάτισαν, διηγήθηκε ο Μάγκντι Ριζκ, που τραυματίστηκε στην επίθεση.

«Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορούσαν στρατιωτικές στολές», πρόσθεσε. Όπως είπε, οι οικογένειες που ζουν σε αυτή την περιοχή είχαν ήδη δεχθεί απειλές από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Εκδίκηση

Ο πρόεδρός της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποσχέθηκε εκδίκηση. «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Μια εκδίκηση που ξεκίνησε ήδη λίγα λεπτά μετά την επίθεση των τρομοκρατών στο τέμενος αλ Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, 40 χιλιόμετρα δυτικά το αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά.

Ο αιγυπτιακός στρατός “σήκωσε” μαχητικά και drones για να “κυνηγήσει” τους δράστες και σκότωσε τουλάχιστον 15 από αυτούς ενώ διέφευγαν από το σημείο του μακελειού.

Η Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου «κατέστρεψε πολλά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση» και «στοχοθέτησε πολλές θέσεις των τρομοκρατών όπου βρίσκονταν όπλα και πυρομαχικά», ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας ο εκπρόσωπος του στρατού Τάμερ αλ Ρεφάι.

Δείτε video από την “απάντηση” του αιγυπτιακού στρατού

Στόχος των τζιχαντιστών οι Σούφι

Στο τέμενος αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί τους σουφιστές «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη αλ Αρίς.

Πέρυσι οι τζιχαντιστές είχαν αιχμαλωτίσει και αποκεφαλίσει έναν γηραιό ιερωμένο των σούφι. Τον είχαν κατηγορήσει ότι επιδίδεται σε μαγεία, κάτι που απαγορεύεται στο ισλάμ. Πολλοί σουφιστές έχουν επίσης απαχθεί και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθεροι αφού «μετανόησαν».

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Η προηγούμενη τόσο αιματηρή επίθεση στην Αίγυπτο είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2015, όταν μια βόμβα που είχε τοποθετήσει σε ρωσικό αεροσκάφος το αιγυπτιακό παρακλάδι του ISIS είχε κοστίσει τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες.

Οι άμαχοι γίνονται στόχος

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και η συχνότητα και το εύρος έχουν μειωθεί την τελευταία χρονιά.

Οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί στους αμάχους, επιτιθέμενοι όχι μόνο σε χριστιανούς και σουφιστές, αλλά και σε βεδουίνους στο Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον αιγυπτιακό στρατό.

Τον Φεβρουάριο πολλοί χριστιανοί έφυγαν από την αλ Αρίς έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον τους.

Πριν ένα χρόνο περίπου 100 χριστιανοί, κυρίως κόπτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών ή άλλων στόχων στο Σινά και αλλού στην Αίγυπτο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις