Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αδιανόητο! Κτηνίατρος “Εσκομπάρ” έβαζε την ηρωίνη στα στομάχια κουταβιών

κουτάβια κτηνίατρος ναρκωτικά

Τον τρόπο που είχε βρει ένας κτηνίατρος για να διακινεί ναρκωτικά στις ΗΠΑ δεν τον είχε σκεφτεί ούτε ο διαβόητος Πάμπλο Εσκομπάρ. Έβαζε τα σακουλάκια με την υγρή ηρωίνη στα στομάχια κουταβιών και τα περνούσε από το τελωνείο. Αλλά τον συνέλαβαν και τώρα κινδυνεύει ακόμη και με ισόβια.

Η ιστορία είχε αποκαλυφθεί το 2006. Επανέρχεται στη δημοσιότητα γιατί ο κτηνίατρος Άντρες Λόπες Ελόρες εκδόθηκε στις ΗΠΑ από την Ισπανία. Είναι ο άνθρωπος που έκοβε τα στομάχια κουταβιών, κυρίως ράτσας Λαμπραντόρ, έβαζε μέσα την ηρωίνη και έκανε διακίνηση ναρκωτικών από την Κολομβία στις ΗΠΑ.

Ο Κολομβιανός κτηνίατρος συνελήφθη και εκδόθηκε στις ΗΠΑ από την Ισπανία. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα όπου του απαγγέλθηκαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την εισαγωγή και διακίνηση ηρωίνης στις ΗΠΑ. Ο Άντρες Λόπες Ελόρες δήλωσε αθώος.

Κτηνίατρος εγκληματίας

Τα κουτάβια, κυρίως καθαρόαιμα, ανάμεσά τους Λαμπραντόρ, χρησιμοποιούνταν σαν «μουλάρια», κατά την ορολογία των διακινητών ναρκωτικών: τους άνοιγαν τις κοιλιές, έραβαν μέσα στα μικροσκοπικα στομάχια τους τα πακέτα με τα ναρκωτικά, έκλειναν τις τομές με ράμματα.

Στη συνέχεια, τα σκυλιά όδευαν προς εξαγωγή στις ΗΠΑ, καθώς οι διακινητές βασίζονταν στο ότι, επειδή επρόκειτο για ζώα ράτσας, θα πέρναγαν με άνεση από τα τελωνεία.

Σε έφοδο που είχε γίνει στη Μεντεγίν της Κολομβίας το 2005 είχαν βρεθεί 10 σκυλιά που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ναρκωτικών και σώθηκαν, όμως άλλα τρία κουτάβια πέθαναν από μολύνσεις που τους προκάλεσαν οι επεμβάσεις. Στα στομάχια των κουταβιών είχαν ραφτεί συσκευασίες με 500 ml ηρωίνης η καθεμία.

Τότε, η DEA, η αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, είχε δώσει στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τα κουτάβια και τα όσα βρέθηκαν στην έφοδο.

Κινδυνεύει με ισόβια

Ο διορισμένος από το δικαστήριο συνήγορος του Κολομβιανού, ο Μίτσελ Ντίνερστιν, τόνισε πως ο εντολέας του «δεν έχει καμιά σύνδεση στην πραγματικότητα» με τις ΗΠΑ, ανέφερε η εφημερίδα The New York Times.

Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Ελόρες είναι αντιμέτωπος με ποινή που μπορεί να κυμανθεί από τα 10 χρόνια κάθειρξη μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.

«Τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Και, όπως πρόκειται να μάθει πολύ σύντομα ο κατηγορούμενος, εμείς είμαστε ο χειρότερος εχθρός του λαθρέμπορου ναρκωτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Ντόναχιου, ομοσπονδιακός εισαγγελέας της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Ο Ελόρες «πρόδωσε τον όρκο του κτηνίατρου να μην επιτρέπει τα ζώα να υποφέρουν όταν έθεσε τις χειρουργικές του ικανότητες στην υπηρεσία μιας απάνθρωπης συνωμοσίας για τη διακίνηση κοκαΐνης μέσα στις κοιλιές κουταβιών», υπογράμμισε ο Ντόναχιου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις