Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Αεροδρόμια στην Ισπανία κλείνουν τον εναέριο χώρο τους εξαιτίας του διαστημικού «σκουπιδιού» που θα πέσει στη Γη

Αεροδρόμια στην Ισπανία κλείνουν τον εναέριο χώρο τους εξαιτίας του διαστημικού «σκουπιδιού» που θα πέσει στη Γη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισπανία, αφού έγινε γνωστό ότι ένα μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» γυρνάει σαν ρωσική ρουλέτα γύρω από τη Γη, όπου θα πέσει με μη ελεγχόμενο τρόπο και κανείς ακόμη δεν ξέρει πού ακριβώς. Αρκετά αεροδρόμια της χώρας έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις να ακυρωθούν. 

Το διαστημικό αυτό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου, είναι ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B. Δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει ότι από την απόφαση κάποιων αεροδρομίων στην Ισπανία να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους, έχουν επηρεαστεί οι πτήσεις από και προς τη Βαρκελώνη, την Ταραγόνα, την Ίμπιζα και το Ρέους. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μέτρο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά, αν και τοπικές αναφορές υποδεικνύουν την πιθανότητα να επηρεαστούν μέρη όπως η Ίμπιζα για έως και τρεις ώρες. Άλλες περιοχές που έχουν επηρεαστεί είναι η Λα Ριόχα και η Καστίλλη και το Λεόν. 

«Λόγω του κινδύνου που σχετίζεται με τη διέλευση του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B που διασχίζει τον ισπανικό εναέριο χώρο, οι πτήσεις έχουν περιοριστεί πλήρως από τις 9.38 π.μ. έως τις 10.18 π.μ. στην Καταλονία και σε άλλες κοινότητες» δήλωσε – σύμφωνα με την Daily Mail – εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Καταλονίας. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B, βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου. Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού “Τιανγκόνγκ” στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα εωσότου φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά – το 20% έως 40% – αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο “σκουπίδι”, είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις