Κόσμος

Αεροπορική τραγωδία στο Κατμαντού: Τουλάχιστον 49 νεκροί – Το μοιραίο λάθος στην επικοινωνία

Σαράντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν όταν ένα προερχόμενο από την Ντάκα αεροπλάνο της εταιρείας US-Bangla Airlines συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, στο χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα που έχει συμβεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στο Νεπάλ.

Το αεροπλάνο, που μετέφερε 71 ανθρώπους –67 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα– συνετρίβη κοντά στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Οι διασώστες χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσουν εργαλεία για να κόψουν τις λαμαρίνες και να ανασύρουν τα θύματα.

«Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιτόπου και εννέα άλλοι σε δύο νοσοκομεία του Κατμαντού», δήλωσε ο Μανόζ Νεπάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι νοσηλεύονται 22 τραυματίες, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονται 33 πολίτες του Νεπάλ, 32 του Μπανγκλαντές, ένας της Κίνας και ένας των Μαλδίβων.

Αδιευκρίνιστα τα αίτια της τραγωδίας

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί όμως, σύμφωνα με τις αερολιμενικές αρχές, λίγο πριν από την προσγείωση το αεροπλάνο ήταν «εκτός ελέγχου».

NEPAL CRASH

Αερολιμενική πηγή που ζήτησε να μην κατονομασθεί αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη σύγχυση κατά την επικοινωνία ανάμεσα στον πιλότο και τους ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας όσον αφορά τον διάδρομο που είχε διατεθεί στο αεροπλάνο για να προσγειωθεί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροπλάνο συνετρίβη πραγματοποιώντας μια δεύτερη απόπειρα προσγείωσης και ανεφλέγη σ’ ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο κοντά στην πίστα του αεροδρομίου.

αεροπλάνο Νεπάλ

«Έπρεπε να συνεχίσει ευθεία, όμως έφυγε σε άλλη κατεύθυνση», είπε ο Σουσίλ Τσοντάρι που εργάζεται στις υπηρεσίες καθαρισμού του αεροδρομίου. «Φοβήθηκα ότι θα πέσει πάνω σε άλλο αεροπλάνο, αλλά ο πιλότος σήκωσε ξανά το αεροσκάφος. Όμως στη συνέχεια συνετρίβη προς την κατεύθυνση του γηπέδου».

nepal

Το αεροπλάνο ήταν ένα Bombardier Dash 8 Q400, διευκρίνισε ο Μαμπουμπούρ Ραχμάν του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας. Ήταν ηλικίας 17 ετών, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης των πτήσεων σε πραγματικό χρόνο Flightradar24, που έχει την έδρα του στη Σουηδία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Maran Homer: Αυτό είναι το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Η ανακοίνωση της εταιρείας
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το πλοίο του Ομίλου Αγγελικούση χτυπήθηκε από drone στη γέφυρα. Την επίθεση φέρεται να πραγματοποίησαν Ουκρανοί ως αντίδραση στην αμερικανική άρση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα 11
NYT: Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη αμερικανική επίθεση από χώρα του Κόλπου
Φαίνεται πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό εκτοξευτήρα – Δεν έχει διευκρινιστεί αν την επίθεση την εξαπέλυσε ο στρατός του Μπαχρέιν ή των ΗΠΑ οι οποίες έχουν βάσει στην χώρα
NYT: Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη αμερικανική επίθεση από χώρα του Κόλπου
Εικόνες από το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη - Αναφορές ότι επλήγη και το ελικοδρόμιο
Σύμφωνα με το Reuters και το Associated Press, πύραυλος χτύπησε την πρεσβεία, ενώ όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής χτυπήθηκε από drone
Πυκνός καπνός βγαίνει από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη