Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αεροπορικό δυστύχημα Ινδονησία: Ανησυχία για όλα τα Boeing 737 MAX

Αεροπορικό δυστύχημα Ινδονησία: Ανησυχία για όλα τα Boeing 737 MAX

Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών της Ινδονησίας (KNKT) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης ταχύτητας ανέμου παρουσίαζε βλάβη στις τελευταίες τέσσερις πτήσεις του αεροπλάνου Boeing 737 MAX που συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας τον θάνατο και των 189 επιβαινόντων.

Η βλάβη αυτή αποκαλύφθηκε μετά τη μεταφόρτωση των στοιχείων από το μαύρο κουτί. Τώρα, οι αρχές της Ινδονησίας ζητούν από την Boeing και τις αμερικανικές αρχές πληροφορίες όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να προληφθούν παρόμοια προβλήματα σε αυτού του είδους το αεροπλάνο στον κόσμο.

“Επεξεργαζόμαστε με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) και την Boeing λεπτομερείς επιθεωρήσεις όσον αφορά τον δείκτη ταχύτητας ανέμου”, σημείωσε αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το πρόβλημα ήταν μηχανικό ή τίθεται θέμα συντήρησης του αεροπλάνου, ούτε αν οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να δώσουν εντολή για ελέγχους.

“Δεν ξέρουμε ακόμη πού οφείλεται το πρόβλημα, τι επισκευή είχε γίνει, ποια ήταν τα βιβλία αναφοράς τους, ποια εξαρτήματα αφαιρέθηκαν”, δήλωσε ο Νουρκάχιο Ουτόμο, ο επικεφαλής της υποεπιτροπής της KNKT για τα αεροπορικά δυστυχήματα.

“Αυτά τα ερωτήματα είναι που προσπαθούμε να απαντήσουμε: ποια ήταν η βλάβη και πώς επισκευάστηκε”, σημείωσε.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής την περασμένη Δευτέρα του αεροπλάνου της Lion Air που εκτελούσε την πτήση Τζακάρτα – Πανγκάλ Πινάνγκ.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανασύρει τον καταγραφέα συνομιλιών από τον θάλαμο διακυβέρνησης του αεροπλάνου από το βυθό της θαλάσσιας περιοχής στην οποία συνετρίβη, βορειοανατολικά της Τζακάρτα, μόλις 13 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή. Η αμερικανική εταιρεία έχει παραδώσει 219 αεροσκάφη Boeing 737 MAX σε πελάτες παγκοσμίως και έχει 4.564 παραγγελίες για αεροπλάνα που δεν έχει ακόμη παραδώσει.

Το δυστύχημα με το αεροπλάνο της Lion Air είναι το πρώτο που γίνεται με ένα αεροπλάνο αυτού του μοντέλου, το οποίο οι αεροπορικές εταιρείες έθεσαν σε κυκλοφορία πέρυσι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις