Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Το αφεντικό της Ryanair εκλιπαρεί τους πιλότους – Έχουν ακυρωθεί 715.000 πτήσεις

Ryanair

Καλύτερες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες στους πιλότους υποσχέθηκε το αφεντικό της Ryanair. Χαμός μετά την ανακοίνωση για ακύρωση σε 715.000 πτήσεις.

Ο Michael O’Leary με επιστολή 3 σελίδων υποσχέθηκε σε όλους τους πιλότους της Ryanair σημαντικές βελτιώσεις στις αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επισήμανε ότι θα υπερβαίνουν τα ποσοστά που δίνουν άλλες εταιρείες και θα βελτιώσει την ασφάλεια στην εργασία.

Η Ryanair βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική μετά την ανακοίνωση για ακύρωση σε 715.000 πτήσεις. Συνειδητοποίησε πως δεν είχε αρκετούς πιλότους για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των προγραμματισμένων πτήσεων.

Ο Michael O’ Leary τόνισε ότι η Ryanair θα προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις. Στα δρομολόγια, την αμοιβή, τις συμβάσεις και την ανέλιξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες”. Στην επιστολή του υποστηρίζει ότι δεν αναφερόταν στους πιλότους της Ryanair όταν ισχυρίστηκε ότι οι πιλότοι “πληρώνονται πολύ καλά για μια εύκολη δουλειά”.

Τα σχόλια που έβαλαν φωτιά στους πιλότους της Ryanair

Τότε είχε πει ότι οι πιλότοι δουλεύουν μόνο 18 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα και πως “ο υπολογιστής κάνει την περισσότερη δουλειά. Είναι πολύ εξειδικευμένοι επαγγελματίες”. Το βράδυ της Πέμπτης στην επιστολή του προς τους πιλότους επέμεινε ότι αναφερόταν σε συνδικαλιστές πιλότους άλλων αεροπορικών εταιρειών.

“Τόνισα, όπως πάντα, ότι οι πιλότοι μας είναι οι καλύτεροι στη δουλειά. Εργάζονται πολύ σκληρά. Είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξαιρετικοί επαγγελματίες. Τα σχόλια που έκανα ήταν ειδικά για τους πιλότους ανταγωνιστικών αεροπορικών εταιρειών και των συνδικάτων τους που εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία να επικρίνουν και να δυσφημίσουν τη Ryanair, τους πιλότους μας, την ασφάλειά μας, τις λειτουργικές μας επιδόσεις και το επιχειρηματικό μας μοντέλο παρά τα 30 χρόνια επιτυχίας μας. Η κριτική μου σε αυτούς τους πιλότους των ανταγωνιστών και οι ψευδείς ισχυρισμοί τους ισχύουν”.

Αυξήσεις και bonus στη Ryanair

Δήλωσε ότι προσπαθούσε πάντα να αντιμετωπίζει τους πιλότους με σεβασμό. Tους προέτρεψε να μην επιτρέψουν στις ανταγωνιστικές εταιρείες να επικρίνουν την επιτυχία της Ryanair. “Έχω πάνω από 30 χρόνια αλληλεπίδραση προσωπικά και επαγγελματικά με πολλούς από τους πιλότους μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσπάθησα πάντα να είμαι ευγενικός. Να είμαι ευγνώμων και να δείχνω σεβασμό για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε και αυτή θα παραμείνει η προσέγγισή μου.

Σας αντιμετωπίζω με σεβασμό στους επαγγελματίες της Ryanair και αναμένω εξίσου από καθέναν από εσάς να διασφαλίσετε ότι η Ryanair αντιμετωπίζεται με τον ίδιο σεβασμό. Είμαστε πολύ ασφαλής εργοδότης σε μια πολύ ασφαλή βιομηχανία και για αυτό σας παρακαλώ μην επιτρέψετε στους πιλότους των ανταγωνιστών ή τις τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις τους να υποβαθμίσουν ή να διαψεύσουν τη συλλογική μας επιτυχία”.

Τα αιτήματα και οι αυξήσεις για τους πιλότους της Ryanair

Σε άλλο σημείο της επιστολής του με τίτλο “Μαθαίνοντας από αυτό το λάθος”, ο Mr. O’Leary εξέθεσε τα μελλοντικά του σχέδια για τους πιλότους. Αυτά συμπεριλαμβάνουν αυξήσεις μισθών μέχρι και 10.000 ευρώ, 12μηνο bonus παραγωγικότητας μέχρι και 12.000 ευρώ για τους κυβερνήτες και επενδύσεις στην τεχνολογία. Όπως iPads με περισσότερα apps για να διευκολύνουν τους πιλότους να ζητούν αλλαγές στις άδειες και το ρόστερ.

Εξέτασε εν μέρει και τα αιτήματα των πιλότων σε διαφορετικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη για μόνιμες συμβάσεις που θα βασίζονταν στους τοπικούς νόμους. Στην επιστολή του αναφέρει ότι η Ryanair θα διαπραγματευτεί τυχόν διαφορές στις συνθήκες μεταξύ των ιρλανδικών συμβολαίων και εκείνων που προσφέρονται σε άλλες ευρωπαϊκές βάσεις.

Το κάλεσμα στους πιλότους

Υποσχέθηκε επίσης να συγκρίνει τις αποδοχές των πιλότων με τους 737 ανταγωνιστές της Ryanair όπως οι Jet2 και Norwegian. Σε περίπτωση που κάποιος πιλότος μπορεί να παρέχει αποδείξεις ότι οι ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες στη βάση τους πληρώνουν περισσότερα, όχι μόνο θα δώσουν τα ίδια αλλά και περισσότερα.

“Αν σκέφτεστε να συμμετάσχετε σε μία από αυτές τις λιγότερο οικονομικά ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες, σας παροτρύνω να μείνετε με τη Ryanair για ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και την οικογένειά σας. Με τις καλύτερες ευχές”.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις