Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αφγανιστάν: 12 οι νεκροί από το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: 12 οι νεκροί από το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι εικόνες της πίστας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την επομένη της κατάληψης από τους Ταλιμπάν, να είναι γεμάτη κόσμο που προσπαθούσε να διαφύγει, συγκλόνισαν. Το χάος που επικράτησε στο «Χαμίντ Καρζάι» άφησε πίσω του τουλάχιστον 12 νεκρούς.

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας (16.08.2021), της πρώτης ημέρας της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία ύστερα από 20 χρόνια, ήταν εφιαλτική. Άνθρωποι σε απόγνωση δεν δίσταζαν να «γραπωθούν» από τους τροχούς μεταγωγικών αεροσκαφών για να διαφύγουν από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατό τους.

Κατά τη «μάχη» για να μπουν στα αεροσκάφη (που βρίσκονταν εκεί στο πλαίσιο της εκκένωσης διπλωματικών αποστολών), πολλοί ποδοπατήθηκαν. Άλλοι πυροβολήθηκαν, αφού υπήρξαν και πυροβολισμοί.

Και ο απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα τόσο οι Ταλιμπάν όσο και το ΝΑΤΟ, τραγικός: 12 νεκροί. Είναι θύματα μέσα και έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, άνθρωποι που από την περασμένη Κυριακή έως σήμερα είτε έχασαν τη ζωή τους από ποδοπάτημα είτε από πυρά.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν κάλεσε τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου, φοβισμένοι για το τι τους ξημερώνει, να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν.

«Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν στο αεροδρόμιο», είπε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις