Κόσμος

Αφγανιστάν: 35 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι ξαφνικές πλημμύρες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους σε 24 ώρες στο βόρειο και στο δυτικό Αφγανιστάν, παρασύροντας σπίτια και αποκόπτοντας την πρόσβαση σε απομακρυσμένα χωριά, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Σάββατο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες άρχισαν νωρίς την Παρασκευή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων στις επαρχίες Φαριάμπ και Μπαλχ (βόρεια) και άλλων 18 στις Χεράτ και Μπαντγίς (δυτικά), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασμάτ Μπαχαντουρί, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 3.000 σπίτια καταστράφηκαν. Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, ο Τζαϊλάνι Φαρχάντ, δήλωσε ότι «εκατοντάδες σπίτια» στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας «έχουν καταστραφεί» και κατά συνέπεια «χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν».

Ο διευθυντής της αφγανικής Ερυθράς Ημισελήνου στη Χεράτ, ο Μιρ Γκιουλαμπουντίν Μίρι, τόνισε πως η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη, εμποδίζοντας ομάδες της να σπεύσουν σε βοήθεια των πληγέντων.afganistan

«Οι ζημιές είναι τεράστιες, πολλοί άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και μέχρι τώρα δεν έχουμε μπορέσει να τους μοιράσουμε τρόφιμα και κουβέρτες», σημείωσε.

Σωστικά συνεργεία στη Φαριάμπ και στη Μπαλχ, στον βορρά, δυσκολεύονται επίσης εδώ και δύο ημέρες να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.

«Στείλαμε βοήθεια, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, στις οικογένειες που επλήγησαν, αλλά το εύρος της καταστροφής είναι μεγάλο, υπάρχουν ακόμα πολλές ανάγκες», δήλωσε ο Χαϊρουλά, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών στο βόρειο Αφγανιστάν.

Οι διασώσεις και η διανομή βοήθειας έπειτα από φυσικές καταστροφές συχνά προσκόπτονται λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και υποδομών στο Αφγανιστάν.

Η έλλειψη επαρκών υποδομών δυσκολεύει επίσης την πρόσβαση σωστικών συνεργείων σε απομονωμένες περιοχές.

Στις αρχές του Μαρτίου, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πλημμύρες παρέσυραν πολλά σπίτια στην επαρχία Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ για διμερείς σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις και προετοιμασία της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση που σημειώθηκε σε τζαμί στο πόλη Σαν Ντιέγκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν