Κόσμος

Αφγανιστάν: Zευγάρι έχασε το 3 μηνών παιδί του από το κρύο – Πέθανε στην αγκαλιά της μαμάς του

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι πολικές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους στο Αφγανιστάν με μια οικογένεια να θρηνεί το χαμό του τριών μηνών παιδιού της από το κρύο

Η Σαμίλα δεν έχει φωτογραφία του λίγων μηνών γιου της που πέθανε στην αγκαλιά της εν μέσω ψύχους στο σπίτι τους στην Καμπούλ αυτό τον μήνα· η ίδια όμως θυμάται με κάθε λεπτομέρεια το πρόσωπό του.

«Είχε ένα καθαρό και λαμπερό πρόσωπο, μεγάλα μάτια, μικρή μύτη και μαύρα μαλλιά», δήλωσε.

Ο τριών μηνών Αμρουλάχ ήταν ένας από τους τουλάχιστον 171 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένα κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι 28 εκατ. Αφγανοί, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τον πιο ψυχρό χειμώνα των τελευταίων 15 ετών, με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν έως τους μείον 34 βαθμούς Κελσίου.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναστείλει μέρος των επιχειρήσεών τους τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορεύσει σε γυναίκες να εργάζονται σε μκο, με αποτέλεσμα οργανισμοί αρωγής να μην μπορούν να υλοποιούν πολλά από τα προγράμματά τους στη συντηρητική χώρα.

Ο πατέρας του Αμρουλάχ, ο 40χρονος Νεκ Μοχάμεντ, έχασε το εισόδημά του πριν από λίγους μήνες όταν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον ανάγκασαν να σταματήσει να δουλεύει ως εργάτης. Χωρίς χρήματα για θέρμανση, με λίγο φαγητό πέρα από ψωμί και τσάι και παράθυρα χωρίς καμία μόνωση στο σπίτι τους σε ορεινή περιοχή, αρκετά από τα οκτώ παιδιά τους γρήγορα αρρώστησαν. Οι γονείς πήγαν τον Αμρουλάχ στο νοσοκομείο περίπου πριν από δύο εβδομάδες με βήχα και υγρό στους πνεύμονες.

kabul

Οι θάλαμοι στα νοσοκομεία του Αφγανιστάν γεμίζουν τους τελευταίους μήνες με παιδιά που πάσχουν από πνευμονία και άλλες αναπνευστικές νόσους καθώς πολλές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα του να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να αγοράσουν τρόφιμα. Τη βραδιά που οι γονείς του πήραν τον Αμρουλάχ πίσω στο σπίτι, έκανε πολύ κρύο.

The family of Amrullah, a child who died due to cold, poses for a photograph in their house in Kabul, Afghanistan, January 30, 2023. REUTERS

Η 35χρονη Σαμίλα πήρε το μωρό στην αγκαλιά της και σκεπάστηκε με ένα κάλυμμα. Αλλά γύρω στα μεσάνυχτα ξύπνησε και είδε ότι το πρόσωπό του ήταν παγωμένο.

«Το βράδυ που έχασα το μωρό μου είχε απίστευτο κρύο, προσπαθούσα να… ζεστάνω το μωρό μου αλλά δεν το κατάφερα», δήλωσε.

Χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα μιας κηδείας με συγγενείς και άλλους οικείους, το ζευγάρι κήδεψε ήσυχα το μωρό χωρίς να ενημερώσει την υπόλοιπη οικογένεια. Φίλος της οικογένειας τους έδωσε τότε ένα υποτυπώδες σύστημα θέρμανσης με κάρβουνο για να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος, αλλά καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν άλλο φαγητό εκτός από ψωμί, η Σαμίλα ανησυχεί για τα υπόλοιπα παιδιά της, ορισμένα εκ των οποίων βήχουν βαριά.

kabul cold

«Πάντα… θα σκέφτομαι το μωρό μου και τα δύο άλλα μικρότερα παιδιά μου, είναι επίσης άρρωστα, δεν θέλω να τα χάσω και αυτά», είπε. Η ίδια ζήτησε περισσότερη διεθνή βοήθεια για το Αφγανιστάν.

Χωρίς τηλέφωνο που να διαθέτει κάμερα, η οικογένεια δεν κατάφερε να τραβήξει μια φωτογραφία του Αμρουλάχ. Αλλά η μητέρα του κρατά τα ρούχα που του είχε ετοιμάσει πριν από τη γέννησή του.

Σήμερα, το ζευγάρι επισκέφθηκε το νεκροταφείο, που είχε καλυφθεί από χιόνι, και προσευχήθηκαν για τον γιο τους.

«Ας γλιτώσει ο Θεός τις άλλες μητέρες από τον πόνο της απώλειας των παιδιών τους», δήλωσε η Σαμίλα. «Είναι πολύ δύσκολο να το αντέξει ένας άνθρωπος».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας υπέρ της βερμούδας στο γραφείο εν μέσω καύσωνα: «Αν είναι καλοραμμένη, κανένα πρόβλημα»
«Εγώ φοράω κοστούμι και γραβάτα γιατί αυτό είναι το dress code ενός υπουργού» δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού - Τι ισχύει με τη βερμούδα στα γραφεία στη Γαλλία
Αστυνομία Γαλλία
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία
Απίστευτες εικόνες από τον καύσωνα στην Ευρώπη: Η Γαλλία «βράζει» στους 44,3°C – Σε κόκκινο συναγερμό η Βρετανία, δύο έφηβοι πνίγηκαν στο Βέλγιο
Αναβολή των εξετάσεων για το μπακαλορεά για 10.000 υποψηφίους στη Γαλλία, κλειστά σχολεία στην Αγγλία, δωρεάν χρήση πισινών σε ανοιχτούς χώρους στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος, θέλουμε να πεθάνουμε»
Μαδρίτη καύσωνας
5
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν εισπράττει διόδια στα Στενά του Ορμούζ, αν λέει ψέματα, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν»
«Επιπλέον, κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στο Ιράν, ούτε έχει αποδεσμευτεί από τα κεφάλαιά τους προς αυτούς από τις ΗΠΑ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
τραμπ