Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Απομακρύνθηκαν 3.200 Αμερικανοί και 2.000 πρόσφυγες

Αφγανιστάν: Απομακρύνθηκαν 3.200 Αμερικανοί και 2.000 πρόσφυγες

Η γιγάντια επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών και προσφύγων από το Αφγανιστάν, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η φυγή όλου του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Μαζί όμως με τους Αμερικανούς πολίτες, το Αφγανιστάν, με πτήσεις των ΗΠΑ, έχουν εγκαταλείψει και 2.000 Αφγανοί, που δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα τους που πλέον να εξουσιάζεται ξανά από τους Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας τους από την Καμπούλ και το διπλωματικό προσωπικό που έχει παραμείνει βοηθά στην αποχώρηση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που διατήρησε την ανωνυμία του, ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει με μεταγωγικά αεροσκάφη πάνω από 3.200 ανθρώπους, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού.

Εκτός όμως από τους 3.200 Αμερικανούς, σχεδόν 2.000 αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που συνεχίζεται και μεταφέρονται στις ΗΠΑ.

Οι 1.100 Αμερικανοί, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους παραλήφθηκαν μόνο χθες, Τρίτη (17.08.2021). «Τώρα που έχουμε δημιουργήσει ροή, αναμένουμε οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ραγδαία», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση στις 31 Αυγούστου, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

“Αν η κατάσταση είναι ασφαλής και αν είναι υπεύθυνο για εμάς να μείνουμε περισσότερο, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε”, τόνισε ο Πράις.

Απεγκλωβίστηκαν και Γερμανοί

Μισθωμένο αεροσκάφος της Lufthansa το οποίο μετέφερε κάπου 130 ανθρώπους που αναχώρησαν από την Καμπούλ προσγειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (18.08.2021) στη Φραγκφούρτη.

Το Airbus 340 που μίσθωσε η γερμανική κυβέρνηση, απογειώθηκε από την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν και τα ξημερώματα έφτασε στη Φρανκφούρτη.

Σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση, η Lufthansa αναμένεται επίσης να εκτελέσει πτήσεις από τη Ντόχα του Κατάρ και πιθανόν και από χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν. Οι πτήσεις, ο αριθμός των οποίων μένει να εξακριβωθεί ποιος θα είναι, προβλέπεται να οργανωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Τα πρώτα μέλη του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού επέστρεψαν χθες στην πατρίδα τους μετά την εκκένωση της πρεσβείας στην αφγανική πρωτεύουσα. Έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σένεφελντ το απόγευμα, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις