Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Απομακρύνθηκαν ακόμα 19.000 πολίτες – Συνολικά 82.300 εκτός χώρας

Αφγανιστάν: Απομακρύνθηκαν ακόμα 19.000 πολίτες – Συνολικά 82.300 εκτός χώρας

Περισσότερους από 82.000 πολίτες έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από το Αφγανιστάν, ύστερα από την άνοδο των Ταλιμπάν. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 82.300 άνθρωποι από τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο κατάφεραν να διαφύγουν 19.000.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 42 αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις και 48 πτήσεις του συνασπισμού βοήθησαν στην απομάκρυνση ανθρώπων από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

1000 Αφγανοί στη Ρωσία

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως η Ρωσία έδωσε την άδεια σε περίπου 1000 Αφγανούς να φθάσουν στην χώρα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο οργάνωση Αφγανών ομογενών στην Μόσχα.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν την άδεια να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν με προορισμό τη Ρωσία είναι άτομα που έχουν ρωσικά διαβατήρια ή άδεια παραμονής στην Ρωσία καθώς και φοιτητές σε ρωσικά πανεπιστήμια.

Περίπου 9.000 Βρετανοί πίσω στη χώρα τους

Ο υπουργός στο Sky News δήλωσε πως οι Βρετανοί χωρίς διπλή υπηκοότητα έχουν επιστρέψει και πρόσθεσε ότι το τελευταίο 24ωρο περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από την Καμπούλ, ενώ από τις 15 Αυγούστου έχουν απομακρυνθεί συνολικά πάνω από 9.000 βρετανοί υπήκοοι και Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτό.

Ο Ράαμπ είπε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν διαρκεί μέχρι το τελευταίο λεπτό αυτού του μήνα και δεν διευκρίνισε πότε θα φύγει από την Καμπούλ η τελευταία πτήση για το Ηνωμένο Βασίλειο.

51 Αφγανοί στην Ουγκάντα

Με ιδιωτική πτήση στο αεροδρόμιο Έντεμπε έφτασε μια ομάδα 51 αφγανών προσφύγων ώστε να φιλοξενηθεί προσωρινά στην Ουγκάντα «κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της αφρικανικής αυτής χώρας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις