Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Δέκα νεκροί από έκρηξη σε σουνιτικό τζαμί – Μπαράζ επιθέσεων σε τόπους λατρείας

Αφγανιστάν: Δέκα νεκροί από έκρηξη σε σουνιτικό τζαμί – Μπαράζ επιθέσεων σε τόπους λατρείας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί και 15 οι τραυματίες από μια ισχυρή έκρηξη που έπληξε σουνιτικό τζαμί στη δυτική Καμπούλ στο Αφγανιστάν μετά την προσευχή της Παρασκευής, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Μπεσμουλάχ Χαμπίμπ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η έκρηξη έπληξε το τζαμί Χαλίφα Σαχίμπ στη δυτική Καμπούλ, δυο ώρες μετά την προσευχή της Παρασκευής, το μεσημέρι, όταν οι πιστοί έκαναν τελετουργίες.

Σημειώνεται ότι σημειώνεται ένα κύμα επιθέσεων σε αφγανικούς τόπους λατρείας και σε πολιτικούς στόχους κατά τη διάρκεια του ιερού ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού και η εν λόγω έκρηξη θεωρείται πως οφείλεται σε αυτές τις επιθέσεις.

Ασθενοφόρα βρίσκονταν κοντά στο τζαμί Χαλίφα Σαχίμπ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να μεταφέρουν τα θύματα σε κοντινό νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ οι μαχητές Ταλιμπάν εμπόδιζαν δημοσιογράφους να μπουν μέσα.

Σειρά φονικών βομβιστικών επιθέσεων, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, έπληξε τη χώρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

Στις 21 Απριλίου, βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τζαμί στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στον βορρά, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος , προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 58.

Την επομένη, τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη βομβιστική επίθεση εναντίον τεμένους στο οποίο πήγαιναν σούφι κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στην Κουντούζ (βορειοανατολικά)

Λίγες ημέρες νωρίτερα, εκρήξεις σε σχολείο αρρένων σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ, προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις