Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Δεν έχει ζητηθεί παράταση για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων λένε οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Δεν έχει ζητηθεί παράταση για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων λένε οι Ταλιμπάν

Αν και ο Τζο Μπάιντεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκένωση, κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν.

Τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ισχυρίστηκε αξιωματούχος των Ταλιμπάν μιλώντας τη Δευτέρα (23.08.2021) στο Reuters.

Εδώ και μια εβδομάδα, από την καθολική επικράτηση των Ταλιμπάν και την ανακατάληψη της Καμπούλ και της εξουσίας, οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες ξένες δυνάμεις που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν προσπαθούν να… αποχωρήσουν αλλά η κατάσταση γίνεται μέρα με την ημέρα πιο χαοτική. Και αυτό γιατί χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα τους φοβούμενοι τους Ταλιμπάν.

Εκκένωση 6.000 Βρετανών μέσα σε μια εβδομάδα

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σκοπεύει να επιταχύνει την επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης χιλιάδων Βρετανών και Αφγανών πολιτών από το Αφγανιστάν, βάσει σχεδίου που προβλέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς εκτός χώρας ως και 6.000 άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τους Times.

Ο βρετανικός στρατός παρέτεινε την προθεσμία –που εξέπνεε αύριο Τρίτη– για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης που διεξάγει η RAF ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ανακοίνωσε την Κυριακή (22.08.2021) ότι από την 31η Αυγούστου μέχρι χθες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν 5.725 άνθρωποι.

Επρόκειτο για μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας, βρετανούς πολίτες, πολίτες δυτικών και συμμαχικών κρατών, καθώς και Αφγανούς που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις ή τη βρετανική κυβέρνηση και δικαιούνται να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Στο πλαίσιο της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης, έχουν αναπτυχθεί στην Καμπούλ πάνω από 1.000 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε σύνοδο κορυφής της G7, η οποία θα γίνει την Τρίτη (24.08.2021). Θα συζητηθούν η «ασφαλής εκκένωση» ξένων και αφγανών πολιτών, η «αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης» και τρόποι να προσφερθεί «υποστήριξη στον αφγανικό λαό», διευκρίνισε μέσω Twitter ο Τζόνσον. Ήδη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου συνεδρίασαν την Πέμπτη και απαίτησαν οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ υπογράμμισαν την «ανάγκη» τα μέρη στο Αφγανιστάν «να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν, καθημερινά, να φύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των κρατών της Δύσης διεξάγονταν υπό δύσκολες συνθήκες. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά το ΝΑΤΟ οι νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι τουλάχιστον 20!

Η Βρετανία, κατά πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τζόνσον, θα πιέσει στην G7 να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν.

Πάντως θεωρείται απίθανη η άμεση υιοθέτηση κυρώσεων από την G7, την οποία συγκροτούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις