Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Έκκληση στις γυναίκες! “Ελάτε στον στρατό”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας ελπίζει ότι θα πείσει περισσότερες γυναίκες να καταταγούν στον στρατό ανακοινώνοντας τη χορήγηση κινήτρων, μετά την εντυπωσιακή λιποταξία της πρώτης πιλότου της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα.

“Το υπουργείο Άμυνας θέλει να φθάσει σε μία αναλογία 10% γυναικών στον στρατό”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμαντ Ραντμάνες, ο οποίος ανακοίνωσε την έγκριση μιας μισθολογικής κλίμακας ειδικά για τις νεοσύλλεκτες.

“Σε αυτό το στάδιο υπολογίζουμε πως υπάρχουν 1.575 γυναίκες στις τάξεις μας, ούτε 3%, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τίποτε”

Δεκαπέντε χρόνια μετά το τέλος του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που ανατράπηκαν από δυτικά στρατεύματα, η ισότητα των φύλων παραμένει χίμαιρα παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, 400 νεαρές γυναίκες εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή σε διάφορους στρατιωτικούς θεσμούς.

Τον Δεκέμβριο, η νεαρή πιλότος Νιλουφάρ Ραχμάνι, 25 ετών, ίνδαλμα της χώρας της οποίας αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα “Τοπ γκαν του Αφγανιστάν”, ανακοίνωσε ότι ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή της.

Αυτή η λιποταξία προκάλεσε μεγάλη ταραχή και δυσφορία στη χώρα γιατί η νεαρή γυναίκα είχε αναδειχθεί σε πρότυπο μιας ολόκληρης γενιάς μετά την απόκτηση του διπλώματός της ως πιλότου το 2013.

Το έτος 2015 ήταν ιδιαίτερα φονικό με περίπου 5.000 νεκρούς να καταγράφονται στις τάξεις του στρατού και 15.000 τραυματίες

Σήμερα κατηγορείται για “προδοσία” από τον Τύπο. Όμως η Νιλουφάρ δεν αποτέλεσε στόχο απειλών μόνο εκ μέρους των Ταλιμπάν αλλά επίσης και προσβλητικών σχολίων εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων της, εξήγησε, σε μια βαθιά συντηρητική και ανδροκρατούμενη χώρα.

Μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των δυτικών στρατευμάτων στα τέλη του 2014, οι αφγανικές δυνάμεις, που εξακολουθούν να υποστηρίζονται από ένα σύνταγμα 8.400 Αμερικανών κυρίως, είναι στην πρώτη γραμμή απέναντι στους εξεγερμένους που έχουν πολλαπλασιάσει τις ενέργειές τους.

Ο απολογισμός του 2016, που δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί, προμηνύεται βαρύτερος: από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Αυγούστου περισσότερα από 5.200 μέλη των αφγανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου του Ειδικού Εισηγητή στο αμερικανικό Κογκρέσο για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR).

Την ίδια περίοδο, 9.665 άνδρες τραυματίστηκαν και η χρονιά σημαδεύτηκε, σύμφωνα με τον SIGAR, από πολλές λιποταξίες ή μη ανανέωση κατάταξης, την ίδια στιγμή που ο στρατός εξακολουθεί να υποχωρεί απέναντι στους εξεγερμένους και δεν ελέγχει πλέον περισσότερο από τα δύο τρίτα του εδάφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε