Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Εξαφανίστηκαν δύο δημοσιογράφων ενώ οι Ταλιμπάν λένε πως… δεν ξέρουν τίποτα

Αφγανιστάν: Νέα φονική επίθεση στην Καμπούλ - Αντίποινα από τους Ταλιμπάν κατά του ISIS

Δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης εξαφανίστηκαν στο Αφγανιστάν αφού συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Ουάρις Χάσρατ και ο Ασλάμ Χιτζάμπ, δύο δημοσιογράφοι του Ariana TV, συνελήφθησαν χθες Δευτέρα από τους Ταλιμπάν και οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αφγανικών Μέσων Ενημέρωσης, μια νεοσυσταθείσα οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τις εξαφανίσεις αυτές.

Χωρίς να αναφερθεί στους Ταλιμπάν, στέλεχος του Ariana που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από ενόπλους που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπροστά από τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου την ώρα που έβγαιναν για να πάνε να φάνε.

Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να διεξαγάγουν “έρευνα” για την υπόθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την αδικαιολόγητη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. “Οι Ταλιμπάν πρέπει να τους αφήσουν αμέσως ελεύθερους και χωρίς όρους”, έγραψε στο Twitter η οργάνωση.

Από τότε που κατέλαβαν και πάλι την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν καταστέλλουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης, συλλαμβάνοντας αντιφρονούντες και διαλύοντας με τη βία διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τους. Πολλοί Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν χτυπηθεί την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις αυτές.

Τον Ιανουάριο δύο φεμινίστριες απήχθησαν από το σπίτι τους στην Καμπούλ αφού συμμετείχαν σε διαδήλωση, σύμφωνα με πολλές ακτιβίστριες. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Ένας γνωστός Αφγανός πανεπιστημιακός που επέκρινε τους Ταλιμπάν συνελήφθη και κρατήθηκε επί αρκετές ημέρες τον Ιανουάριο. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά τις πιέσεις της διεθνούς κοινής γνώμης.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τους (1996-2001), όταν απαγόρευαν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης και καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.

Όμως ήδη έχουν περιορίσει τις ελευθερίες των γυναικών, επιβάλλοντάς τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο δικαίωμά τους στην εργασία και την εκπαίδευση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις