Κόσμος

Αφγανιστάν: Έτοιμη για διάλογο με τους Ταλιμπάν η ΕΕ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια».

Αυτό δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Αυτό είναι το συμπέρασμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε ο Μπορέλ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ειδικότερα, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους. Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη. «Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων. Η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της, τα επιτεύγματα των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται.

Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν προσέφερε την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη μιας λύσης που θα εγγυόταν την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη στο Αφγανιστάν και στην περιοχή.

Η ΕΕ ζητεί την άμεση παύση κάθε μορφής βίας, την αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης και την προστασία και τον σεβασμό της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας των πολιτών σε όλο το Αφγανιστάν. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές σε όλο το Αφγανιστάν».

«Μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διευθέτηση και μια διαρκής λύση στη σύγκρουση δεν πρέπει να καθοριστούν με τη βία, αλλά μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που βασίζονται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.

Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης και της αξιοποίησης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του αφγανικού λαού από το 2001, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγεία. Το Αφγανιστάν ως κράτος που υπογράφει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υποστηρίζει και να προωθεί τις αξίες, τα δικαιώματα και τις αρχές που κατοχυρώνονται σε αυτό και να τιμά τις διεθνείς του υποχρεώσεις».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον αφγανικό λαό βάσει των αναγκών και καλεί όλους τους φορείς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού των εσωτερικά εκτοπισθέντων. Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις συνθήκες. Η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τους γείτονες του Αφγανιστάν στην αντιμετώπιση αρνητικών συνεπειών οι οποίες αναμένονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ προετοιμάζεται αθόρυβα για το αδιανόητο: Μία υβριδική επίθεση με πολλά θύματα
«Οι συζητήσεις σχετικά με ένα εφιαλτικό σενάριο επίθεσης πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ πρεσβευτών της Ε.Ε. και από τις 27 χώρες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε “περιορισμένη σύνθεση”, δηλαδή χωρίς τηλέφωνα ή βοηθούς», επισημαίνει τo Politico
Στρατιωτικός ελέγχει drones
Skydance Paramount: Οι συνέπειες στο streaming, στα κινηματογραφικά franchises και στην ανεξαρτησία μεγάλων ΜΜΕ μετά τη συμφωνία με τη Warner Bros
Η συγχώνευση-«σεισμός» Paramount-Warner Bros που αλλάζει το Χόλιγουντ - Η συμφωνία περιλαμβάνει ειδικές δικλίδες κατά των ταινιών που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη
Πινακίδα με τα λογότυπα των Skydance, Warner Bros. και Paramount στα γραφεία της Paramount Global στην Times Square, μετά τη συγχώνευση
Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για εξηγήσεις μετά τον θάνατο της 28χρονης ερευνήτριας σε ινστιτούτο πανώλης - «Άφησαν την κόρη μου να πεθάνει»
«Ζητήσαμε επισήμως επιπρόσθετες πληροφορίες από τη ρωσική κυβέρνηση» - Ρωσικά μέσα έχουν μεταδώσει ότι η 28χρονη μολύνθηκε όταν έσπασε ένας δοκιμαστικός σωλήνας
Το εργαστήριο όπου μολύνθηκε η 28χρονη
Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα: Πώς «διαβάζει» η Τουρκία την επίσκεψη – «Ενισχύεται ο άξονας ΗΠΑ – Ελλάδας»
Από τις διαδηλώσεις και τα ελληνικά εξοπλιστικά μέχρι την ενεργειακή συνεργασία - Τι γράφουν Cumhuriyet, Ahaber, Aydinlik και άλλα τουρκικά μέσα για τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ
Μάρκο Ρούμπιο και Γιώργος Γεραπετρίτης
9