Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Έτοιμος για διάλογο ή για… πόλεμο με τους Ταλιμπάν ο γιος του Μασούντ

Αφγανιστάν: Έτοιμος για διάλογο ή για… πόλεμο με τους Ταλιμπάν ο γιος του Μασούντ

Έτοιμος για ειρηνικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν δηλώνει ο γιος του δολοφονημένου Άχμαντ Σαχ Μασούντ, αλλά την ίδια ώρα προσθέτει ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για πόλεμο στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται πως οι Ταλιμπάν έκαναν γνωστό την Κυριακή ότι προελαύνουν προς το τελευταίο προπύργιο του Αφγανιστάν, στο Πανσίρ.

Σημειώνεται πως ο πατέρας του Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ήταν διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας και εκ των ηγετών της αντισοβιετικής αντίστασης στο Αφγανιστάν στην δεκαετία του ’90. Υπήρξε μια από τις ελπίδες του Αφγανιστάν, καθώς υποσχόταν μια μετριοπαθή ισλαμική κυβέρνηση. Ωστόσο, το «Λιοντάρι του Πανσίρ» όπως ονομάστηκε, δολοφονήθηκε (πιθανόν από την Αλ Κάιντα) το 2001 παραμονές των επιθέσεων των 11ης Σεπτεμβρίου.. 

Ο γιος του δήλωσε στο Reuters: «Θέλουμε να κάνουμε τους ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διαπραγμάτευσης». Ο ίδιος βρίσκεται στο προπύργιό του στην Κοιλάδα του Πανσίρ όπου έχουν συγκεντρωθεί υπολείμματα μονάδων του τακτικού αφγανικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων και τοπικές πολιτοφυλακές.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι «εκατοντάδες» μαχητές των Ταλιμπάν κατευθύνονται προς την Κοιλάδα του Πανσίρ. «Εκατοντάδες μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου κατευθύνονται προς το Κρατίδιο του Πανσίρ για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού οι τοπικοί άρχοντες αρνήθηκαν να το παραδώσουν με ειρηνικό τρόπο», ανακοίνωσαν οι ταλιμπάν στα αραβικά στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Έτοιμοι για πόλεμο

Νωρίτερα, ο Μασούντ είχε αναφέρει στο Reuters: «Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος». Προειδοποιούσε, όμως, ότι οι υποστηρικτές του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν οι δυνάμεις των ταλιμπάν προσπαθήσουν να εισβάλουν.

«Θέλουν να αμυνθούν, θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να αντισταθούν σε οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς», είπε. Ο Αχμαντ Μασούντ είπε ότι οι δυνάμεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από το Πανσίρ, το οποίο είχε αντισταθεί στους Ταλιμπάν και πριν από το 2001.

«Από μία επαρχία υπερασπιζόμαστε ολόκληρη την χώρα». Ζήτησε το σχηματισμό συμπεριληπτικής, ευρείας κυβέρνησης στην Καμπούλ, η οποία θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο γιος του Άχμαντ Σαχ Μασούντ απηύθυνε έκκληση στην Δύση για υποστήριξη.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης στο Πανσίρ

Υπενθυμίζεται, πως οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου σχεδόν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, έπειτα από αστραπιαία γενική επίθεση που ξεκίνησε τον Μάιο, παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Τότε ένας θύλακας αντίστασης δημιουργήθηκε στην Κοιλάδα του Πανσίρ, η οποία ιστορικά θεωρείται προπύργιο των δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν. Του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Πανσίρ ηγείται ο Αχμαντ Μασούντ.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες «για πόλεμο μακράς διάρκειας» με τους Ταλιμπάν, αν δεν καταφέρουν να διαπραγματευθούν μαζί τους τον σχηματισμό ευρέος κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στην Κοιλάδα του Πανσίρ για να πολεμήσουν κατά του νέου καθεστώτος.

«Οι Ταλιμπάν δεν θα διαρκέσουν αν συνεχίσουν έτσι. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το Αφγανιστάν και προειδοποιούμε ότι θα υπάρξει αιματοχυσία», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις