Κόσμος

Αφγανιστάν: Γυναίκες αψηφούν τους Ταλιμπάν και βγαίνουν στους δρόμους – Βίντεο με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Μάλιστα, τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί κυκλοφόρησαν βίντεο όπου εικονίζουν σκηνές χάους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες μιας γυναίκας από το κεφάλι της οποίας τρέχει αίμα. Αφγανές πραγματοποιούν τις δύο τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν Καμπούλ, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και ζητώντας ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Το Σάββατο οι ακτιβίστριες πραγματοποίησαν διαδήλωση κοντά στο αφγανικό προεδρικό μέγαρο και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν είμαστε οι γυναίκες των χρόνων του ’90».

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν περισσότερες από δώδεκα γυναίκες να αντιμετωπίζονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν. Γυναίκες φαίνονται να βήχουν, πράγμα που δείχνει ότι έγινε χρήση δακρυγόνων. Άλλες καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν. 

«Φαίνεται ότι οι πολιτικές διαδηλώσεις πολιτών δεν επιτρέπονται πια», έγραψε στο Twitter ο αφγανός δημοσιογράφος Ζακί Νταριάμπι. Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη δική τους ερμηνεία της ισλαμικής διδασκαλίας.

Ένας ανώτερος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανεζκάι, δήλωσε την Τρίτη στο BBC πως δεν πιστεύει ότι γυναίκες θα διοριστούν σε ανώτερες θέσεις στην κυβέρνησή τους. Ωστόσο υποστήριξε πως θα έχουν κάποιο ρόλο.

Την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν οι Ταλιμπάν, στα χρόνια του 1990, οι γυναίκες έπρεπε να είναι πλήρως καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων και δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν έξω χωρίς να συνοδεύονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους. Επιπλέον οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο ούτε να εργάζονται στην κοινωνία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ουκρανία διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση κατά ρωσικού τάνκερ ανοιχτά της Τουρκίας
Ρωσικό τάνκερ ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από drone κοντά στις τουρκικές ακτές, όμως το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ευθύνη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ρωσικής σκηνοθεσίας
Το πετρελαιοφόρο MIDVOLGA-2 με ρωσική σημαία διέρχεται από τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «ΗΠΑ και Ουκρανία κατέληξαν σε σχέδιο ειρήνης 20 σημείων»
Από το Δουβλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοινώνει ότι ο αμερικανικός οδικός χάρτης περιορίστηκε και οριστικοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και της Φλόριντα
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 51 λεπτά
Beef Καρόλου και Άντριου για τη μετακόμιση: Για γερά νεύρα οι νέες παράλογες απαιτήσεις του πρώην πρίγκιπα για το νέο του σπίτι
Νέα διαμάχη για τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης του Άντριου Μαουντμπάτεν Γουίνδσορ - Πιέζει και καθυστερεί τη μετακόμιση στο κτήμα Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ
Πρίγκιπας Άντριου και Βασιλιάς Κάρολος
Νετανιάχου μετά την προειδοποίηση Τραμπ για τη Συρία: «Είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία»
Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να σκότωσαν 13 άτομα σε επιχείρηση στη νότια Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι στόχευσαν μια ισλαμιστική ομάδα
Μπέντζαμιν Νετανιάχου