Κόσμος

Αφγανιστάν: Η Γερμανία ζητά ασφαλή αποχώρηση πολιτών και οι Ταλιμπάν… γερμανικές επενδύσεις

Καλοδεχούμενες είναι οι γερμανικές επενδύσεις φαίνεται να απαντούν εμμέσως οι Ταλιμπάν, στις αιτιάσεις της Γερμανίας για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και δη των γυναικών, αλλά και στο αίτημα για ασφαλή αποχώρηση από το Αφγανιστάν όσων είχαν συνεργαστεί με τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η Γερμανία, ενεργώντας σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει παρουσιάσει τις προϋποθέσεις για να έχει και πάλι διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ και να ξεπαγώσει την αναπτυξιακή βοήθεια, καλώντας τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε συνέντευξή του στη Bild ανέφερε πως: «Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας».

Συνέχισε, λέγοντας, πως με αυτό τον τρόπο οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επενδύσεις και να εγγυηθούν την ασφάλεια των εταιριών. 

Η Γερμανία διατήρησε στενούς δεσμούς με το Αφγανιστάν στο παρελθόν και μετά την πτώση της πρώτης κυβέρνησης Ταλιμπάν το 2001 διοργάνωσε συνέδριο στη Βόνη που στόχο είχε να θέσει τα θεμέλια για ένα δημοκρατικό Αφγανιστάν.

Η σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση επεδίωξε να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο αυτή τη φορά.

«Θα θέλαμε να αναβιώσουμε τη φιλική ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ Αφγανών και Γερμανών. Η επόμενη κυβέρνηση θα βασίζεται σε μια φιλική σχέση με τη Γερμανία», δήλωσε ο Μουτζαχίντ.

«Θα θέλαμε η Γερμανία να μας στηρίξει στον ανθρωπιστικό τομέα και χρειαζόμαστε βοήθεια στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, στον τομέα της εκπαίδευσης και με τις υποδομές», πρόσθεσε ο ίδιος. Είπε επίσης ότι θα είναι «μεγάλη χαρά» για τους Ταλιμπάν να υποδεχθούν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ – που αναμένεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας της – για επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

Οι γερμανοί πολίτες που ζουν στη χώρα και οι Αφγανοί που έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί με τη Γερμανία δεν θα πρέπει να φοβούνται τους Ταλιμπάν και δεν θα υπάρξουν προβλήματα, δήλωσε ο Μουτζαχίντ. Όσοι εξ αυτών επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό, πρόσθεσε.

Ο γερμανικός στρατός βοήθησε στην απομάκρυνση πάνω από 5.000 ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στα τέλη του Αυγούστου, αλλά χιλιάδες άνθρωποι πρώην μέλη του προσωπικού στη χώρα και οι οικογένειές τους βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν. Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί να τους απομακρύνει.

Ο διορισθείς πρεσβευτής της Γερμανίας στην Καμπούλ Μάρκους Πότζελ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές πέρασμα γι’ αυτούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκλητικός Φιντάν: Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης θέλουν να λύσουν τα προβλήματα, αλλά υπάρχει ο Δένδιας και το πολιτικό κόστος
Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν η Τουρκία «θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»
Χακάν Φιντάν
Το Μπάκιγχαμ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την βρετανική αστυνομία σε έρευνες για τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
Η αστυνομία εξετάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το 2010 ο Άντριου έδωσε στον Τζέφρι Επστάιν απόρρητες εκθέσεις, ενώ ο Αμερικάνος έστειλε μια γυναίκα στην κατοικία του τότε πρίγκιπα
Ο πρώην πρίγκιπας Άντριου
Εργάτης της Ford αποκάλεσε «προστάτη παιδεραστών» τον Τραμπ και δεν απολύθηκε - Αναφερόταν στην υπόθεση Επστάιν
Ο Τραμπ βρέθηκε στο εργοστάσιο συναρμολόγησης F-150 όταν ο εργάτης τον φώναξε «προστάτη παιδόφιλων» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε υβριστικά, κάνοντας χυδαία χειρονομία
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται ένα κέντρο παραγωγής της Ford στο Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν