Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν – Ηγέτης των ISIS: Θα επιτεθούμε στους Ταλιμπάν όταν φύγουν οι Αμερικανοί

Αφγανιστάν – Ηγέτης των ISIS: Θα επιτεθούμε στους Ταλιμπάν όταν φύγουν οι Αμερικανοί

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα όσα είπε σε συνέντευξή του ηγετικό στέλεχος των ISIS-K για το τι μπορεί να συμβεί μόλις απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν οι ξένες δυνάμεις. Εξέφρασε – μεταξύ άλλων – τη δυσφορία του απέναντι στους Ταλιμπάν καθώς δεν εφαρμόζουν πιστά τον νόμο της Σαρίας και προειδοποίησε για την επανεκκίνηση των «επιχειρήσεων». 

Tο ηγετικό στέλεχος των ISIS-K σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανίδα δημοσιογράφο του CNN, Clarissa Ward, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε πως ο ίδιος έχει περίπου 600 μαχητές υπό τις διαταγές του. Εξέφρασε μάλιστα τη δυσφορία του προς τους Ταλιμπάν οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο δεν εφαρμόζουν πιστά τον νόμο της Σαρίας, καθώς δεν έχουν κάνει καμία εκτέλεση ή λιθοβολισμό. «Όσοι ακολουθούν την Σαρία είναι αδελφοί μας. Όσοι δεν το κάνουν αυτό, είναι πολέμιοι μας», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Δεν μας εκπροσωπούν πλέον οι Ταλιμπάν», προσθέτει κατηγορώντας τους ότι υπακούν σε ξένες δυνάμεις. 

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του CNN για το αν υπάρχουν σχέδια για διεθνείς επιθέσεις, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα αυτή αλλά ανήκει σε υψηλότερα κλιμάκια ωστόσο επισήμανε πως μόλις αποσυρθούν οι αμερικανικές και οι υπόλοιπες ξένες δυνάμεις από τη χώρα τo ISIS θα επανεκκινήσει τις «επιχειρήσεις» αφού τώρα ασχολείται με τη στρατολόγηση μελών. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν αρχίσει την «υποχώρησή», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον συγκεκριμένο όρο. Ο αξιωματούχος της Ουάσινγκτον ανέφερε πως οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να είναι υπεύθυνες για το αεροδρόμιο» και την ασφάλεια.

Επίσης, ο αναπληρωτής διευθυντής του κοινού επιτελείου για τις περιφερειακές επιχειρήσεις του  σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν το αεροδρόμιο μέχρι τέλος ώστε να βεβαιωθούν ότι θα εκτελέσουν την αποστολή τους, συμπληρώνοντας ότι οι Ταλιμπάν δεν βρίσκονται στο αεροδρόμιο και δεν έχουν υπό τον έλεγχό τους πύλες σε αυτό.

Με πληροφορίες από ANT1 και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις