Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Και με επιβατικά αεροσκάφη των ΗΠΑ η εκκένωση από την Καμπούλ

Αφγανιστάν: Και με επιβατικά αεροσκάφη των ΗΠΑ η εκκένωση από την Καμπούλ

Οι εικόνες χάους (που προκάλεσαν ακόμη και θανάτους) στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία προκάλεσαν σοκ. Για να μην συνεχιστούν, δόθηκε το πράσινο φως να συμμετάσχουν στην επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν με επιβατικά αεροπλάνα των ΗΠΑ. “Ήταν αναπόφευκτο το χάος” λέει ο Μπάιντεν, που δεν αποκλείει την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα και μετά την 31η Αυγούστου. 

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να στείλουν επιβατικά αεροσκάφη στην Καμπούλ για να εκτελέσουν πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης ή για να μεταφέρουν βοήθεια εάν έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Η FAA ξεκαθάρισε πως χωρίς έγκριση, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να στέλνουν αεροσκάφη στον αφγανικό εναέριο χώρο ή στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ. Επικαλέστηκε την «έλλειψη υπηρεσιών ελέγχου κυκλοφορίας σε μεγάλο υψόμετρο» και την «εξτρεμιστική δραστηριότητα» στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν εκ νέου οι Ταλιμπάν.

Όλες οι πτήσεις προς την Καμπούλ οφείλουν να εκτελούνται «με άδεια» του Πενταγώνου, διεμήνυσε. Στους περιορισμούς της FAA δεν υπόκεινται οι στρατιωτικές πτήσεις, φυσικά.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε τη Δευτέρα ότι τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέλαβε ο αμερικανικός στρατός.

Μπάιντεν: Θα μείνουμε όσο διαρκεί η εκκένωση

Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε νέα συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Και αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να μείνουν και μετά την 31 Αυγούστου, ημερομηνία που έχει θέσει ο ίδιος ως ορόσημο για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Αν συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί αμερικανοί πολίτες, θα παραμείνουμε ωσότου να τους απομακρύνουμε όλους», είπε ο Μπάιντεν στο ABC News.

Δεν ξεκαθάρισε ποιες είναι οι προθέσεις του για τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι στιγμής.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

«Ανέφικτο να μην προκληθεί χάος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις μετά την αστραπιαία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έκρινε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος».

Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο Μπάιντεν απάντησε: «Όχι (…). Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις