Κόσμος

Αφγανιστάν και Πακιστάν στη δίνη του πολέμου – Νεκροί άμαχοι και δεκάδες τραυματίες μετά από πακιστανικούς βομβαρδισμούς

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν λένε ότι 38 άμαχοι σκοτώθηκαν και 163 τραυματίστηκαν από πακιστανικές χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Αφγανιστάν Πακιστάν μετά τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η πακιστανική αεροπορία κατά αφγανικών στόχων. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τουλάχιστον 29 ενόπλους σε χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις κατά μήκος του συνόρου με το Αφγανιστάν ενώ οι Αφγανοί Ταλιμπάν δήλωσαν ότι τουλάχιστον 38 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα.

Η χθεσινή αεροπορική επίθεση ήταν η δεύτερη που εξαπολύει το Πακιστάν εναντίον «στόχων» στο Αφγανιστάν, ιδίως κρησφύγετων που κατ’ αυτό χρησιμοποιούσαν «τρομοκράτες», συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ).

Ο υπουργός Πληροφοριών Αταουλάχ Ταράρ ανέφερε σήμερα μέσω X ότι πραγματοποιήθηκε χερσαία επιχείρηση κατά μήκος των συνόρων και εξαπολύθηκαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τρεις «στόχοι» στις επαρχίες Πάκτια, Πάκτικα και Κουνάρ από τις οποίες σκοτώθηκαν 25 ένοπλοι και καταστράφηκαν «μεγάλες ποσότητες» όπλων και πυρομαχικών.

REUTERS
REUTERS/Stringer

Άλλοι τέσσερις μαχητές που συνδέονται με την Τζαμάατ ουλ Αχράαρ -μια φατρία των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), με έδρα το Αφγανιστάν-σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή Μπατζάουρ και στην επαρχία στο βόρειο σύνορό της, την Χιμπέρ Παχτούνκουα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης Χαμντουλάχ Φιτράτ δήλωσε ότι από τα πλήγματα σκοτώθηκαν 38 άμαχοι και τραυματίστηκαν 163, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Τα περισσότερα θύματα προήλθαν από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν πακιστανικά μαχητικά με στόχο σπίτι στην επαρχία Πάκτια όπου σκοτώθηκαν 28 άμαχοι και τραυματίστηκαν 158, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Πακιστάν, χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, και το Αφγανιστάν, όπου επανήλθαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, ανταλλάσσουν επιθέσεις από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

REUTERS
REUTERS/Stringer

Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί την Καμπούλ ότι προσφέρει καταφύγιο σε εξτρεμιστές που διαπράττουν επιθέσεις στο έδαφος του Πακιστάν. Οι de facto αφγανικές αρχές απορρίπτουν την κατηγορία.

Ενώ είχε ανακοινωθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυο πλευρές, στα τέλη Φεβρουαρίου το Πακιστάν έκανε λόγο για «ανοικτό πόλεμο» και έκτοτε έχει εξαπολύσει σειρά πολύνεκρων αεροπορικών πληγμάτων, βάζοντας μεταξύ άλλων στο στόχαστρο την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις τεχνικές συζητήσεις για το «μνημόνιο κατανόησης» – Αποδεσμεύονται 6 δισ. δολάρια από τα παγωμένα assets
«ΗΠΑ και Ιράν αναστέλλουν τις επιθέσεις τους και συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους παρά την επανέναρξη των εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες», επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος
Majid Asgaripour