Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Ξεκίνησαν και πάλι οι εμβολιασμοί για την πολυομυελίτιδα με τη βοήθεια των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ξεκίνησαν και πάλι οι εμβολιασμοί για την πολυομυελίτιδα με τη βοήθεια των Ταλιμπάν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef ξεκίνησαν σήμερα στο Αφγανιστάν εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, την πρώτη που πραγματοποιείται στη χώρα εδώ και τρία χρόνια.

Ο Ναϊκουάλι Σαχ Μόμιμ, Συντονιστής Έκτακτων Επιχειρήσεων του αφγανικού υπουργείου Υγείας για το πρόγραμμα κατά της πολιομυελίτιδας, δήλωσε ότι η εκστρατεία ξεκίνησε σήμερα σε πολλά μέρη του Αφγανιστάν, όμως πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Η εκστρατεία, που έχει στόχο να εμβολιάσει 3 εκατομμύρια παιδιά, έχει τη στήριξη των Ταλιμπάν, οι οποίοι θα επιτρέψουν στις ομάδες να φτάσουν σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

«Η βιασύνη με την οποία η ηγεσία των Ταλιμπάν επιθυμεί να προχωρήσει η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της πολιομυελίτιδας δείχνει τη δέσμευσή τους να διαφυλαχθεί το σύστημα υγείας και να επανεκκινήσουν ζωτικής σημασίας εμβολιασμοί προκειμένου να αποφευχθούν νέα ξεσπάσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν», δήλωσε ο Άχμεντ Αλ Μαντχάρι περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο ο Μόμιμ επεσήμανε ότι οι ομάδες στις απομακρυσμένες περιοχές χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση, οπότε το πρόγραμμα θα ξεκινήσει αρχικά από περιοχές όπως η Καμπούλ.

Αφγανιστάν και Πακιστάν ουραγοί στην αντιμετώπιση της πολυομυελίτιδας

Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι οι δύο τελευταίες χώρες παγκοσμίως στις οποίες η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική. Πρόκειται για μια μη ιάσιμη και ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται δια της στοματικής και εντερικής οδού και η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση στα μικρά παιδιά.

Η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαλειφθεί παγκοσμίως χάρη στον εμβολιασμό. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί, των μαζικών εκτοπισμών και της δυσπιστίας των ανθρώπων.

Αρκετοί εργαζόμενοι σε εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας έχουν δολοφονηθεί από ενόπλους στο ανατολικό Αφγανιστάν φέτος, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, που καταρτίστηκαν πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, φέτος στη χώρα έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας, έναντι 56 το 2020.

Μέχρι η νόσος να εξαλειφθεί εντελώς απειλεί την ανθρώπινη υγεία σε όλες τις χώρες, κυρίως σε όσες έχουν ευάλωτα συστήματα υγείας, καθώς υπάρχει κίνδυνος εισαγωγής της πολιομυελίτιδας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις