Κόσμος

Αφγανιστάν: Μεγάλη έκρηξη σε τζαμί – Πληροφορίες για τουλάχιστον 100 νεκρούς

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή (8/10) σε τζαμί Σιιτών στο Αφγανιστάν, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο τουλάχιστον 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. 

Η έκρηξη στο τζαμί στο Κουντούζ στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το RT, σημειώθηκε κατά την διάρκεια προσευχής και αυτόπτης μάρτυρας κάνει λόγο για αρκετούς τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αφγανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την επίθεση αυτοκτονίας, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό ή τον αριθμό θυμάτων και τραυματιών. 

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι βομβιστής αυτοκτονίας ενεργοποίησε εκρηκτικά την ώρα που βρισκόταν εντός του τεμένους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ το ειδησιογραφικό πρακτορείο Aamaj ανέφερε ότι τα θύματα από την επίθεση στο τζαμί είναι τουλάχιστον 100. To γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), που επικαλείται πηγές από το νοσοκομείο, αναφέρει ότι υπάρχουν 50 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. 

Την ίδια ώρα, αναφορές στα social media αναφέρουν επίσης ότι οι τραυματίες ενδεχομένως να ξεπερνούν τους 200.

«Σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε  έκρηξη τζαμί Σιιτών στο Κουντούζ» ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαιώνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών και των θυμάτων είναι μεγάλος. Δήλωσε επίσης ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης και έχουν ξεκινήσει οι έρευνες. 

Αυτόπτης μάρτυρας, όπως αναφέρει το RT, ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί στο σημείο της έκρηξης. 

Δείτε βίντεο:

https://twitter.com/AamajN/status/1446407237665185793?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1446407237665185793%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F536958-afghanistan-mosque-blast-kunduz%2F

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και φέρεται να είναι μέσα από το τζαμί δείχνει δεκάδες άνθρωποι να έχουν χάσει την ζωή τους από την έκρηξη. 

Δείτε το βίντεο:

https://twitter.com/AamajN/status/1446418069384048641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1446418069384048641%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F536958-afghanistan-mosque-blast-kunduz%2F

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Οκτώβρη σημειώθηκε άλλη μία πολύνεκρη επίθεση έξω από τζαμί στην Καμπούλ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο βραχίονας του ΙΚ στο Αφγανιστάν, που αυτοαποκαλείται ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν»), έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η δεύτερη που σημειώνεται σε τζαμί. 

Με πληροφορίες από RT

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η Γροιλανδία, η Αρχαία Αθήνα και ο Θουκυδίδης – Οι κίνδυνοι από την επίδειξη ωμής ισχύος σε συμμάχους
Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ ανέβηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, παρέθεσε Θουκυδίδη, ως προειδοποίηση - «Οι ισχυροί πράττουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υφίστανται ό,τι πρέπει»
Η Γροιλανδία
Wall Street Journal: Κορυφαίος Κινέζος στρατηγός και στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ υπό έρευνα για διαρροή πυρηνικών στοιχείων στις ΗΠΑ
Στο επίκεντρο καταγγελιών ο ανώτερος στρατηγός Zhang Youxia για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα προαγωγές, κατάχρηση εξουσίας και πολιτικές κλίκες στον κινεζικό στρατό
Ο Zhang Youxia
Πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε διαμέρισμα στο Βερολίνο - Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο
Μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα, ένας άνδρας και δύο ακόμη τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμους και γιατρούς και στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία
Αστυνομία της Γερμανίας
New York Times: Ο Χαμενεΐ διέταξε την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν «με κάθε μέσο» – «Οργανωμένη σφαγή από το κράτος»
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Ιράν με εντολή «να πυροβολούν για να σκοτώσουν» και τους δόθηκε εντολή να μην δείξουν κανένα έλεος στους διαδηλωτές
Αυτοκίνητα καίγονται σε δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος, στην Τεχεράνη