Κόσμος

Αφγανιστάν: Μπαράζ πυροβολισμών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Νεκρός αφγανός φρουρός από αμερικανικά πυρά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένας αφγανός φρουρός έπεσε νεκρός στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν ελεύθερος σκοπευτής άνοιξε πυρ προς το μέρος των φρουρών. Όπως μετέδωσε το CNN οι αφγανοί φρουροί απάντησαν με πυρά, ωστόσο οι αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν προς τους μέρος τους. 

Από τους πυροβολισμούς έπεσε νεκρός ο αφγανός φρουρός. Δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς πως η κατάσταση πλέον βρίσκεται υπό έλεγχο και όλες οι πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν έχουν κλείσει.

Ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ δήλωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις και οι βρετανοί υπήκοοι δεν πήραν μέρος σ’ αυτή την ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο Χίπεϊ δήλωσε στην τηλεόραση του BBC πως η σύγκρουση σημειώθηκε σε μια περιοχή του αεροδρομίου στην οποία δεν υπάρχουν βρετανικές δυνάμεις.

Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως ένας αφγανός φρουρός σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών νωρίς σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκαλώντας την επέμβαση γερμανικών και αμερικανικών δυνάμεων.

«Σήμερα το πρωί στις 04:13 υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αφγανούς φρουρούς και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ένας αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν», ανακοίνωσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter.

Γερμανοί και αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», πρόσθεσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διευκρινίζοντας πως κανένας γερμανός στρατιώτης δεν τραυματίσθηκε.

Παράταση της προθεσμίας αποχώρησης ζητά ο Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί γύρω από το αεροδρόμιο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όπου συνεχίζονται οι επίπονες επιχειρήσεις εκκένωσης. Μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν, ο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα σε μια παράταση της αμερικανικής παρουσίας εκεί μετά το τέλος Αυγούστου.

«Διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα σε εμάς και το στρατό σχετικά με την παράταση. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να παρατείνουμε, αλλά θα υπάρξουν συνομιλίες, υποθέτω, για το πώς προχωρεί η διαδικασία» της εκκένωσης, δήλωσε την Κυριακή, το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος.

Αμετακίνητοι οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν δεν θα δεχθούν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο πηγές του ισλαμιστικού κινήματος στο Reuters.

Ωστόσο διευκρίνισαν ότι καμία δυτική κυβέρνηση ή αξιωματούχος δεν έχει προσεγγίσει τους ταλιμπάν σχετικά με ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Η Ουκρανία «μπήκε μέσα» για 1,2 δισ. δολάρια το 2024 λόγω απάτης και κακοδιαχείρισης στις αμυντικές προμήθειες
Απόρρητοι κρατικοί έλεγχοι των NYT αποκάλυψαν μοτίβα διογκωμένων τιμών όπλων, συμβάσεων που ανατέθηκαν σε αναξιόπιστες εταιρείες και δισεκατομμυρίων που έχασε η Ουκρανία λόγω κακοδιαχείρισης
Ουκρανοί στρατιώτες
Κρις Ρόκος: Ο «βασιλιάς» των hedge funds μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα – Διαχειρίζεται κεφάλαια 22 δισ. δολαρίων
Η επιλογή της Ελλάδας δεν είναι τυχαία - Όπως επισημαίνουν οι «Financial Times», η χώρα έχει θεσπίσει ειδικό φορολογικό καθεστώς για την προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών, προβλέποντας ετήσιο κατ’ αποκοπήν φόρο 100.000 ευρώ
O Κρις Ρόκος, ο διαχειριστής hedge funds ύψους $ 22 δισ. εγκατέλειψε το Λονδίνο και επιλέγει την Ελλάδα για φορολογική κατοικία 10