Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Νέες μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στις αμερικανικές δυνάμεις

Αφγανιστάν: Νέες μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στις αμερικανικές δυνάμεις

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως προχώρησαν σε πολλά αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Ταλιμπάν, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση σε μια στρατηγικής σημασίας πόλη του νότιου Αφγανιστάν.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει έκρυθμη παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγει η κυβέρνηση με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Κατάρ.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στην περιφέρεια της Λασκάρ Γκα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ. Η πόλη αυτή είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της επαρχίας που δεν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε «πολλά στοχευμένα πλήγματα στη Χελμάντ για να υπερασπιστούν τις αφγανικές δυνάμεις» που δέχτηκαν επίθεση από τους Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω του Twitter ο συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν μια συμφωνία με την οποία η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να αποσύρει τα ξένα στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τα μέσα του 2021. Σε αντάλλαγμα, οι αντάρτες δέχτηκαν μεταξύ άλλων να μην εξαπολύουν επιθέσεις σε πόλεις.

Οι Ταλιμπάν «πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθετικές ενέργειές τους στη Χελμάντ και να περιορίσουν τη βία σε όλη τη χώρα», είπε από την πλευρά του ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο Μίλερ σημείωσε ότι οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν και υπονομεύουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν διεξάγουν από τον Σεπτέμβριο ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ντόχα, οι οποίες ωστόσο προχωρούν πολύ αργά. Οι ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο άσκησης πίεσης στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα ήθελε να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες «μέχρι τα Χριστούγεννα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις