Κόσμος

Αφγανιστάν: Νέες μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στις αμερικανικές δυνάμεις

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως προχώρησαν σε πολλά αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Ταλιμπάν, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση σε μια στρατηγικής σημασίας πόλη του νότιου Αφγανιστάν.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει έκρυθμη παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγει η κυβέρνηση με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Κατάρ.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στην περιφέρεια της Λασκάρ Γκα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ. Η πόλη αυτή είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της επαρχίας που δεν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε «πολλά στοχευμένα πλήγματα στη Χελμάντ για να υπερασπιστούν τις αφγανικές δυνάμεις» που δέχτηκαν επίθεση από τους Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω του Twitter ο συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν μια συμφωνία με την οποία η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να αποσύρει τα ξένα στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τα μέσα του 2021. Σε αντάλλαγμα, οι αντάρτες δέχτηκαν μεταξύ άλλων να μην εξαπολύουν επιθέσεις σε πόλεις.

Οι Ταλιμπάν «πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθετικές ενέργειές τους στη Χελμάντ και να περιορίσουν τη βία σε όλη τη χώρα», είπε από την πλευρά του ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο Μίλερ σημείωσε ότι οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν και υπονομεύουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν διεξάγουν από τον Σεπτέμβριο ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ντόχα, οι οποίες ωστόσο προχωρούν πολύ αργά. Οι ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο άσκησης πίεσης στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα ήθελε να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες «μέχρι τα Χριστούγεννα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe