Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν ψάχνει τρόπους να απομακρύνει Αμερικανούς και πρόσφυγες από τη χώρα

Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν ψάχνει τρόπους να απομακρύνει Αμερικανούς και πρόσφυγες από τη χώρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συζήτησαν σήμερα τρόπους προκειμένου να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών και προσφύγων από το Αφγανιστάν με την ομάδα του εθνικής ασφαλείας.

Με τους Ταλιμπάν να έχουν πάρει τον έλεγχο του Αφγανιστάν, από την περασμένη εβδομάδα, η απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών, μελών του διπλωματικού προσωπικού, και πολιτών, όπως και Αφγανών υπηκόων, που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση, είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να στείλει αμερικανικά στρατεύματα ως ενισχύσεις στην Καμπούλ προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης. Βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων στην πατρίδα του και στο εξωτερικό για τον τρόπο που η αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν σχεδιάστηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Καμάλα Χάρις συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον πρόεδρο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τη διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Click4more: Στο χαμηλότερο επίπεδο της επτάμηνης προεδρίας του έπεσε η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν

Συζήτησαν τρόπους για να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών και ευάλωτων Αφγανών και να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βοηθήσουν να φτάσει ο κόσμος στο αεροδρόμιο

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν προκειμένου να φθάσουν άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να φύγουν, διότι είναι επικεντρωμένα στο να εγγυώνται την ασφάλεια του διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντι Όστιν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αποφεύγουμε το ενδεχόμενο σύγκρουσης και να δημιουργούμε περάσματα προκειμένου να φθάσουν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης. Δεν έχω τη δυνατότητα να βγω έξω και να επεκτείνω τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στην Καμπούλ», είπε ο Όστιν σε δημοσιογράφους από το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν είπε, επίσης, ότι υπάρχουν περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Καμπούλ και δεν έχουν σημειωθεί «εχθρικές αλληλεπιδράσεις με τους Ταλιμπάν, ενώ οι γραμμές επικοινωνίας μας με τους διοικητές των Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτές».

«Ακούμε πληροφορίες για ανθρώπους που διώχνονται από τα σημεία ελέγχου. Πήγαμε εκεί και επισημάναμε στους Ταλιμπάν ότι εάν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να περνούν. Κι αυτό λειτουργεί καλύτερα σε σύγκριση με πριν, εξήγησε ο Όστιν.

Click4more: Αφγανιστάν: Ταλιμπάν από σπίτι σε σπίτι – Διατάζουν τρομοκρατημένους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλευρό του Όστιν, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε πως δεν υπήρξαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που να υποδείκνυαν ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και η κυβέρνηση θα κατέρρεαν σε 11 ημέρες, όπως κι έγινε.

Ο Μίλεϊ τόνισε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν «ξεκάθαρα αναφέρει, ότι πολλαπλά σενάρια ήταν πιθανά», μεταξύ άλλων η ανάληψη ελέγχου από τους Ταλιμπάν μετά την ταχεία κατάρρευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνσης, ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια διευθέτηση, έπειτα από διαπραγμάτευση.

«Το χρονικό περιθώριο μιας ταχείας κατάρρευσης… κυμαινόταν από εβδομάδες σε μήνες, ακόμη και σε χρόνια μετά την αποχώρησή μας», σημείωσε ο Μίλεϊ.

«Δεν υπήρχε τίποτα που εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος είδε που να υποδείκνυε την κατάρρευση αυτού του στρατού και αυτής της κυβέρνησης σε 11 ημέρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις