Κόσμος

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει συνοπτικές εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν

Για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθησαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κάνει λόγο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Η Υπατη Αρμοστής του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες ακόμα και για συνοπτικές εκτελέσεις

Η Μισέλ Μπατσελέτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτελέσεις, αλλά κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, να συστήσει έναν μηχανισμό για τη στενή παρακολούθηση των ενεργειών των Ταλιμπάν. Όπως είπε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απευθυνόμενη στο Συμβούλιο στη Γενεύη, «μια θεμελιώδης κόκκινη γραμμή θα είναι η μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια από τους Ταλιμπάν».

«Υπάρχουν έντονοι φόβοι για τις γυναίκες, για τους δημοσιογράφους και για τη νέα γενιά ηγετών της κοινωνίας των πολιτών που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν βία και καταπίεση, με δεδομένες τις προηγούμενες σοβαρές παραβιάσεις που είχαν συμβεί υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, καθώς και τις πληροφορίες για φόνους και στοχευμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Νασίρ Άχμεντ Αντίσα, ένας υψηλόβαθμος αφγανός διπλωμάτης της ανατραπείσας κυβέρνησης, ζήτησε να λογοδοτήσουν οι Ταλιμπάν για τις ενέργειές τους και χαρακτήρισε “αβέβαιη και φρικτή” την κατάσταση με εκατομμύρια ανθρώπους να φοβούνται για τις ζωές τους.

afghanistan kabul taliban streets

«Οι Ταλιμπάν κάνουν έρευνες πόρτα – πόρτα»

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι κρύβονται φοβούμενοι αντίποινα καθώς «οι Ταλιμπάν εξακολουθούν τις έρευνες σε σπίτια πόρτα-πόρτα». «Ήδη καταγγέλλονται έρευνες, συλλήψεις, παρενοχλήσεις και εκφοβισμός καθώς και αρπαγή περιουσίας και αντίποινα», αποφάνθηκαν.

Το ψήφισμα Πακιστάν και Ισλαμικής Συνεργασίας

Το Συμβούλιο θα εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσαν το Πακιστάν και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, το οποίο εκφράζει την ανησυχία τους για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν κατονομάζει τους Ταλιμπάν ούτε προβλέπει τη σύσταση επιτροπής με αποστολή της να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Αντιθέτως, ζητεί από την Μπατσελέτ υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο κατά τη σύγκλισή του τον Μάρτιο του 2022 και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τον νόμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένης της «πλήρους και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών» και των μειονοτήτων.

«Ελπίζαμε σε ένα αυστηρότερο κείμενο, είναι υπερβολικά μινιμαλιστικό και είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης στο Reuters καθώς συνεχίζονταν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ως προς το περιεχόμενο του κειμένου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters (Αρχείου)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: Ένα χωριό γλίτωσε την τραγωδία για μόλις 30 δευτερόλεπτα
Αν το αεροπλάνο που μετέφερε την Ελληνίδα αεροσυνοδό και τον Λίβυο Στρατηγό είχε συνεχίσει να πετάει εκτός ελέγχου για άλλα 30 δευτερόλεπτα, θα είχε συντριβεί στο κέντρο του χωριού, 2 χλμ. μακριά
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Βροχές και πλημμύρες έθεσαν το Λος Άντζελες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους την παραμονή των Χριστουγέννων - Προειδοποιήσεις και για κατολισθήσεις - «Σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες» προειδοποιεί η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία
Πλημμύρα
Ο Ζελένσκι εύχεται για τον Πούτιν «μακάρι να πεθάνει» και να έρθει ειρήνη για την Ουκρανία – Το αιχμηρό χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξε δώρα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών - Εκείνος της χάρισε κοσμηματοθήκη, ενώ η Μαρία Ζαχάροβα τού έδωσε φάκελο με μία έκθεσή της
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
24