Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ ζητάει από τους Ταλιμπάν «αξιόπιστη έρευνα» για εξωδικαστικές εκτελέσεις, ακόμα και παιδιών

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ ζητάει από τους Ταλιμπάν «αξιόπιστη έρευνα» για εξωδικαστικές εκτελέσεις, ακόμα και παιδιών

Ο ΟΗΕ ζήτησε από τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν έρευνα για να διαπιστωθεί αν ισχύουν οι πληροφορίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις, μεταξύ άλλων και παιδιών, στην επαρχία Νταϊκούντι στα βόρεια του Αφγανιστάν. Η αποστολή του ΟΗΕ μάλιστα, έριξε και το… καρφί της και επεσήμανε στους Ταλιμπάν ότι η έρευνα πρέπει να είναι «αξιόπιστη».

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Νταϊκούντι του Αφγανιστάν ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ύποπτων ένοπλων ανταρτών και η μάχη αυτή άφησε πίσω της νεκρούς. Από την άλλη, όμως διέψευσαν ότι ανάμεσά στα θύματα υπήρχαν και παιδιά.

Η αποστολή του ΟΗΕ (UNAMA) στο Αφγανιστάν λέει ότι εργάζεται για να διακριβώσει τι συνέβη. «Υπάρχουν πολύ σοβαρές πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων με εξωδικαστικές εκτελέσεις και τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά», ανέφερε στο Twitter η αποστολή του Οργανισμού στο Αφγανιστάν. «Η UNAMA έχει ενημερώσει τους Ταλιμπάν για την αναγκαιότητα να υπάρξει αξιόπιστη έρευνα και λογοδοσία».

Διάψευση από τους Ταλιμπάν

Εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών των Ταλιμπάν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αμπντούλ Νάφι Τακόρ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι στην περιοχή εντοπίστηκαν ένοπλοι αντάρτες και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ζητήσει από τους ντόπιους γέροντες να παρέμβουν.

Πρόσθεσε επίσης πως όταν οι άνδρες δεν ακολούθησαν το αίτημα των γερόντων να καταθέσουν τα όπλα τους, οι δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν σε μια ιδιοκτησία όπου οι ύποπτοι αντάρτες ήταν παρόντες και ότι υπήρξαν πυροβολισμοί και από τις δύο πλευρές.

«Εννέα ένοπλοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και από τις δύο πλευρές. Οι νεκροί ήταν όλοι ένοπλοι και προσπαθούσαν να επαναστατήσουν, δεν αληθεύει ότι σκοτώθηκαν παιδιά ή ότι έγινε κάποιο άλλο κακό εκεί», είπε ο εκπρόσωπος τους καθεστώτος στο Αγφανιστάν.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι επικεντρώνονται στην εγγύηση της ασφάλειας της χώρας από τότε που αποσύρθηκαν οι ξένες δυνάμεις και επέστρεψαν εκείνοι στην εξουσία τον περασμένο χρόνο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις