Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν περικύκλωσαν το προπύργιο της Αντίστασης αλλά δηλώνουν ότι θέλουν διάλογο

Το τελευταίο προπύργιο της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν φαίνεται να είναι έτοιμο να πέσει… Τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν, καθώς ανακοίνωσαν ότι περικύκλωσαν τους μαχητές της αυτοανακηρυχθείσας αντίστασης στο Πανσίρ στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, είπαν ότι θέλουν να διαπραγματευθούν παρά να πολεμήσουν μαζί τους.

Στη διάρκεια της νύχτας μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκρούσεις στα περίχωρα της κοιλάδας του Πανσίρ, όπου ο αντιπρόεδρος του καθεστώτος που ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν, ο Αμρουλάχ Σάλεχ, κατέφυγε και κήρυξε την αντίσταση στους νέους αφέντες της χώρας.

“Οι μαχητές μας έχουν σταθμεύσει κοντά στο Πανσίρ” το οποία έχουν περικυκλώσει, δήλωσε στο Twitter εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο οποίος πρόσθεσε πως το καθεστώς του “προσπαθεί να επιλύσει την υπόθεση αυτή ειρηνικά”.

Την Κυριακή, λογαριασμοί στο Twitter που ανήκουν σε υποστηρικτές των Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει πως “εκατοντάδες” μαχητές τους κατευθύνονταν προς το Πανσίρ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές της αντίστασης αρνούνταν στους λογαριασμούς τους κάθε προώθηση των Ταλιμπάν, λέγοντας πως οι τελευταίοι ανακόπηκαν από ενέδρες.

Οι ανακοινώσεις και οι πληροφορίες αυτές παραμένουν δύσκολο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη αυτές τις ημέρες.

Το προπύργιο του Πανσίρ

Το Πανσίρ είναι γνωστό από μακρού χρόνου ως προπύργιο δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν. Η αντίσταση ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν την υπόλοιπη χώρα, γύρω από το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (FNR), υπό την ηγεσία του Άχμαντ Μασούντ, γιου του διοικητή Άχμαντ Σαχ Μασούντ, που δολοφονήθηκε το 2001 από την Αλ Κάιντα, και του Αμρουλάχ Σάλεχ.

Η κύρια είσοδος της κοιλάδας είναι ένα στενό φαράγγι που κάνει την εισβολή σε αυτήν από εξωτερικές δυνάμεις εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πυρών μαχητών που παίρνουν θέση στα γύρω υψώματα.

Εκπρόσωπος του FNR, ο Αλί Μάισαμ Ναζάρι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο AFP πως το Μέτωπο ετοιμάζεται για ” μία σύγκρουση μακράς διαρκείας” με τους Ταλιμπάν, αν δεν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός με αυτούς για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης που θα εγγυάται “την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα των δικαιωμάτων και την ελευθερία για όλους”.

Μία εβδομάδα αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ και την εξουσία με μια επίθεση αστραπή, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις συζητήσεις με προσωπικότητες του Αφγανιστάν, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία λένε πως θέλουν να ανοίξουν και σε άλλες παρατάξεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ- «Παραβίαση της εκεχειρίας» καταγγέλλει το Ιράν και απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία λόγω Λιβάνου
Η Τεχεράνη κατηγορεί τους εχθρούς της για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός μετά από αναχαίτιση «εχθρικού» drone - 89 νεκροί και 100 τραυματίες στον Λίβανο
Λίβανος
Ασίμ Μουνίρ: Πώς ο «αγαπημένος στρατάρχης» του Τραμπ τον έσωσε από το χείλος του γκρεμού την τελευταία στιγμή
Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν έχει αναδειχθεί σε έναν απρόσμενο «παγκόσμιο ειρηνοποιό», μεσολαβώντας για την επίτευξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Ο Ασίμ Μουνίρ
Η οικογένεια του Μάθιου Πέρι ζητά τη μέγιστη ποινή για τη «βασίλισσα της κεταμίνης»: «Εσύ το προκάλεσες»
«Ο πόνος που προκαλέσατε σε εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες ανθρώπους, είναι μη αναστρέψιμος», έγραψε. «Δεν υπάρχει χαρά… Κανένα φως στο παράθυρο» δήλωσε η μητριά του ηθοποιού
Ο Μάθιου Πέρι