Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν περικύκλωσαν το προπύργιο της Αντίστασης αλλά δηλώνουν ότι θέλουν διάλογο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το τελευταίο προπύργιο της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν φαίνεται να είναι έτοιμο να πέσει… Τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν, καθώς ανακοίνωσαν ότι περικύκλωσαν τους μαχητές της αυτοανακηρυχθείσας αντίστασης στο Πανσίρ στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, είπαν ότι θέλουν να διαπραγματευθούν παρά να πολεμήσουν μαζί τους.

Στη διάρκεια της νύχτας μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκρούσεις στα περίχωρα της κοιλάδας του Πανσίρ, όπου ο αντιπρόεδρος του καθεστώτος που ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν, ο Αμρουλάχ Σάλεχ, κατέφυγε και κήρυξε την αντίσταση στους νέους αφέντες της χώρας.

“Οι μαχητές μας έχουν σταθμεύσει κοντά στο Πανσίρ” το οποία έχουν περικυκλώσει, δήλωσε στο Twitter εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο οποίος πρόσθεσε πως το καθεστώς του “προσπαθεί να επιλύσει την υπόθεση αυτή ειρηνικά”.

Την Κυριακή, λογαριασμοί στο Twitter που ανήκουν σε υποστηρικτές των Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει πως “εκατοντάδες” μαχητές τους κατευθύνονταν προς το Πανσίρ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές της αντίστασης αρνούνταν στους λογαριασμούς τους κάθε προώθηση των Ταλιμπάν, λέγοντας πως οι τελευταίοι ανακόπηκαν από ενέδρες.

Οι ανακοινώσεις και οι πληροφορίες αυτές παραμένουν δύσκολο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη αυτές τις ημέρες.

Το προπύργιο του Πανσίρ

Το Πανσίρ είναι γνωστό από μακρού χρόνου ως προπύργιο δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν. Η αντίσταση ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν την υπόλοιπη χώρα, γύρω από το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (FNR), υπό την ηγεσία του Άχμαντ Μασούντ, γιου του διοικητή Άχμαντ Σαχ Μασούντ, που δολοφονήθηκε το 2001 από την Αλ Κάιντα, και του Αμρουλάχ Σάλεχ.

Η κύρια είσοδος της κοιλάδας είναι ένα στενό φαράγγι που κάνει την εισβολή σε αυτήν από εξωτερικές δυνάμεις εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πυρών μαχητών που παίρνουν θέση στα γύρω υψώματα.

Εκπρόσωπος του FNR, ο Αλί Μάισαμ Ναζάρι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο AFP πως το Μέτωπο ετοιμάζεται για ” μία σύγκρουση μακράς διαρκείας” με τους Ταλιμπάν, αν δεν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός με αυτούς για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης που θα εγγυάται “την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα των δικαιωμάτων και την ελευθερία για όλους”.

Μία εβδομάδα αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ και την εξουσία με μια επίθεση αστραπή, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις συζητήσεις με προσωπικότητες του Αφγανιστάν, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία λένε πως θέλουν να ανοίξουν και σε άλλες παρατάξεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανοί γιατροί λένε ότι τα social media είναι τόσο βλαβερά για τα παιδιά όσο το κάπνισμα
Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια πλήρης απαγόρευση, ενώ μια ομάδα νέων στο Λονδίνο δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι είναι αντίθετες με τους περιορισμούς.
Μαθητές από το Ricards Lodge και το Rutlish High School στο Wimbledon κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα
Ηχηρή παρέμβαση της Ζιζέλ Πελικό για απόφαση – σκάνδαλο με ανήλικους βιαστές στη Βρετανία: «Ο βιασμός είναι έγκλημα»
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη που αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν ουσιαστικά να κερδίσουν ξανά την ελευθερία τους, τη στιγμή που τα θύματα υποφέρουν τόσο σκληρά» είπε η γυναίκα - σύμβολο της Γαλλίας
Η Ζιζέλ Πελικό
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – «Έκανε πτήση περίπου 80 χιλιομέτρων» λένε οι Νοτιοκορεάτες
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μετά τις 19 Απριλίου, όταν η χώρα είχε κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς
Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα