Κυριακή, 14 Απρ.
26oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θεωρούν την λήψη φωτογραφιών μεγάλη αμαρτία

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θεωρούν την λήψη φωτογραφιών μεγάλη αμαρτία
Reuters

Σκοταδισμός στο Αφγανιστάν με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ταλιμπάν στο υπουργείο Δικαιοσύνης να δηλώνει πως οι δημοσιογράφοι διαπράττουν «μεγάλη αμαρτία» με το να τραβούν φωτογραφίες.

Η τηλεόραση και οι φωτογραφίες ανθρώπων και ζώων απαγορεύονταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001 στο Αφγανιστάν. Όμως δεν εξέδωσαν αντίστοιχο κανόνα από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

«Η λήψη φωτογραφιών είναι μεγάλη αμαρτία», δήλωσε ο Μοχάμαντ Χασέμ Σαχίντ Βρορ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια σεμιναρίου χθες στην Καμπούλ, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα από αρκετά μέσα ενημέρωσης.

«Οι φίλοι μας δημοσιογράφοι, οι Αφγανοί δημοσιογράφοι, συνεχίζουν να είναι πολύ απασχολημένοι με αυτή την αμαρτία και να ρέπουν προς την ανηθικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αρχές στην επαρχία Κανταχάρ (νότος), όπου γεννήθηκε το κίνημα των Ταλιμπάν, έχουν ήδη δώσει εντολή σε στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους να μην τραβούν φωτογραφίες ή να μαγνητοσκοπούν βίντεο με «ζωντανά πλάσματα».

Αλλά αυτή η απαγόρευση δεν φθάνει μέχρι τα μέσα ενημέρωσης ή τους πολίτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Αζάμ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της περιοχής.

Οι αναπαραστάσεις ανθρώπων και ζώων απουσιάζουν κατά κανόνα από την ισλαμική τέχνη. Αλλά για ορισμένους μουσουλμάνους, πρέπει να απαγορεύεται κάθε εικόνα με ζώντα όντα.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης απέχουν από τη δημοσίευση φωτογραφιών ανθρώπων και ζώων από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν.

Ωστόσο, οι υπουργοί έχουν συνεχίσει να διανέμουν φωτογραφίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους που συναντούν ξένους επισήμους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις