Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βρήκαν το αυτοκίνητο με το οποίο ο μουλάς Ομάρ είχε ξεφύγει από τους βομβαρδισμούς το 2001

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βρήκαν το αυτοκίνητο με το οποίο ο μουλάς Ομάρ είχε ξεφύγει από τους βομβαρδισμούς το 2001

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο μουλάς Όμαρ, ο ιστορικός ηγέτης των Ταλιμπάν, για να γλιτώσει από τα αμερικανικά πλήγματα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν, 21 χρόνια αφού το είχαν θάψει εκεί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Το λευκό Toyota Corolla είχε θάψει σε έναν κήπο σε χωριό της επαρχίας Ζάμπουλ, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν Αμντούλ Ζαμπάρ Ομάρι, ο οποίος ζήτησε να το ξεθάψουν αυτή την εβδομάδα.

«Είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, μόνο το μπροστινό του τμήμα είναι λίγο χτυπημένο», δήλωσε ο Ραχματουλάχ Χάμαντ διευθυντής Επικοινωνίας και Πολιτισμού της επαρχίας Ζάμπουλ.

«Το αυτοκίνητο αυτό το έθαψαν οι μουτζαχεντίν στη μνήμη του Όμαρ το 2001 για να αποφύγουν να καταστραφεί», εξήγησε ο ίδιος.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του αυτοκινήτου μέσα σε μια μεγάλη τρύπα, καλυμμένο εν μέρει από χώμα, αφού το ξέθαψαν χρησιμοποιώντας φτυάρια και τσάπες.

Σύμφωνα με τον Χάμαντ, οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να τοποθετήσουν το αυτοκίνητο στο εθνικό μουσείο στην πρωτεύουσα Καμπούλ και να το εκθέσουν ως «ένα μεγάλο ιστορικό μνημείο».

Οι Ταλιμπάν σχηματίστηκαν στην Κανταχάρ από τον μουλά Όμαρ, ο οποίος οδήγησε το ισλαμιστικό κίνημα ως την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν το 1996, έπειτα από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Το Αφγανιστάν έγινε τότε καταφύγιο για τζιχαντιστικές ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η αλ Κάιντα. Όταν οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραδώσουν τον μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας και εκδίωξαν τους ισλαμιστές από την εξουσία.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είχαν δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι ο μουλάς Όμαρ είχε φύγει για να γλιτώσει από τα αμερικανικα πλήγματα και είχε καταφύγει στην Κανταχάρ με ένα λευκό Toyota Corolla.

Ο ιστορικός ηγέτης του κινήματος πέθανε κρυμμένος το 2013, όμως οι Ταλιμπάν κράτησαν για χρόνια κρυφό τον θάνατό του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις