Κόσμος

Αφγανιστάν: Πυροβολισμοί σε διαμαρτυρία γυναικών – «Το Ιράν εξεγείρεται, είναι η σειρά μας»

Μια χούφτα γυναίκες τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους στο Αφγανιστάν απέναντι στους Ταλιμπάν και να διαμαρτυρηθούν για τον αδόκητο χαμό της Μαχσά Αμινί που πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών του Ιράν γιατί δεν φορούσε σωστά την μαντίλα.

Περίπου 25 γυναίκες με το σύνθημα «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και με μαντίλες στο κεφάλι διαδήλωσαν για περίπου 15 λεπτά στο δρόμο μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν στο Αφγανιστάν πριν διαλυθούν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το κτίριο και πυροβολούσαν στον αέρα, έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Ταλιμπάν επιχείρησαν επίσης να χτυπήσουν τις διαδηλώτριες με τους υποκόπανους των όπλων τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Το Ιράν εξεγείρεται, τώρα είναι η σειρά μας», «Από την Καμπούλ στο Ιράν, πείτε όχι στη δικτατορία!», φώναζαν οι διαδηλώτριες πίσω από πανό που οι Ταλιμπάν τους άρπαξαν από τα χέρια.

Οι γυναίκες, μερικές από τις οποίες είχαν κρύψει τα πρόσωπά τους πίσω από γυαλιά ηλίου και χειρουργικές μάσκες, μάζεψαν ό,τι είχε απομείνει από τα πανό τους για να κάνουν μ’ αυτά μπάλες από χαρτί και να τις πετάξουν στους Ταλιμπάν που βρίσκονταν απέναντί τους.

Αυτοί οι τελευταίοι διέταξαν επίσης τους δημοσιογράφους να σβήσουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει από τη διαδήλωση.

«Γυναίκες θύματα των Ταλιμπάν»

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ιράν κάθε βράδυ από τις 16 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η νεαρή Μαχσά Αμινί άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, τρεις ημέρες αφού είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και στο πλαίσιο του οποίου οφείλουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους στους δημόσιους χώρους.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας με τον ιρανικό λαό και τις γυναίκες θύματα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν», δήλωσε μια οργανώτρια της διαδήλωσης, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο 2021, σποραδικές διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από γυναίκες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν παρά την απαγόρευσή τους, είτε με αίτημα να μην χάσουν τη δουλειά τους είτε διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία.

Μερικές από τις διαδηλώσεις αυτές κατεστάλησαν βίαια και οι οργανώτριές τους συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν.

Η διεθνής κοινότητα επιμένει πως η άρση των περιορισμών των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Μέχρι τώρα καμιά χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την ισλαμιστική κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Φτιάξαμε ομάδα 35 χωρών για ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ
Και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με συμμάχους στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης πλοίων σε στρατηγικούς θαλάσσιους διαδρόμους
Ο Κιρ Στάρμερ
Ιράν σε Τραμπ: Πέτυχες την αλλαγή του καθεστώτος στα Στενά του Ορμούζ - Θα ανοίξουν αλλά όχι για εσένα
«Ο Τραμπ πέτυχε επιτέλους το όνειρό του για αλλαγή καθεστώτος - αλλά στο θαλάσσιο καθεστώς της περιοχής», ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού Κοινοβουλίου
Στενά Ορμούζ
Διάγγελμα Τραμπ για τον πόλεμο στο Ιράν τα ξημερώματα της Πέμπτης – «Θα ανακοινώσει σημαντικές πληροφορίες»
Στις τελευταίες του δηλώσεις ο Τραμπ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ με το Ιράν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες
Ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο για την Κατάσταση του Έθνους
Μπλόκο από δικαστή στον Τραμπ για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων στον Λευκό Οίκο
Έκρινε ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πριν από την έναρξη των εργασιών - Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, απορρίπτοντας ότι απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου
Ο Ντόναλντ Τραμπ