Κόσμος

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν από σπίτι σε σπίτι – Διατάζουν τρομοκρατημένους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο Αφγανιστάν ένοπλοι Ταλιμπάν εισβάλουν στα σπίτια φοβισμένων πολιτών. Τους διατάζουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, σε μία προσπάθεια να κινηθεί κάπως η οικονομία.

Μία ημέρα αφότου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως θέλουν να αναζωογονήσουν τη διαλυμένη οικονομία του Αφγανιστάν, πιέζουν τους πανικόβλητους κατοίκους να γυρίσουν στις δουλειές τους.

Οι εκτεταμένες καταστροφές κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, η πτώση των εγχώριων δαπανών λόγω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, η κατάρρευση της αξίας του νομίσματος και η έλλειψη δολαρίων τροφοδοτούν την οικονομική κρίση στη χώρα.

Αφγανιστάν – Ταλιμπάν: Μπαίνουν στα σπίτια με τα όπλα

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν χθες ειρήνη, ευημερία και φάνηκε να κρατούν αποστάσεις από τους προηγούμενους κανόνες που προέβλεπαν την απαγόρευση της εργασίας για τις γυναίκες. Όμως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανήσυχοι.

Η 38χρονη Γουασίμα είπε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, σήμερα το πρωί. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της σε μια οργάνωση αρωγής και τον μισθό της, αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της, περιέγραψε η ίδια.

Πάνω από 12 άνθρωποι είπαν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων.

Αν και ενθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

Αφγανιστάν – Ταλιμπάν: Κύμα τρομοκρατίας

Ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν δεν έχει ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις επισκέψεις.

Στη συνέντευξη Tύπου της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε πως η ισλαμιστική οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με άλλες χώρες, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, ορισμένοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά την προηγούμενη εξουσία τους, μεταξύ 1996-2001, υπαγόρευαν ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πάνε σχολείο, ενώ επέβαλαν τιμωρίες, όπως λιθοβολισμό.

Η παρουσιάστρια Σαμπνάμ Νταουράν κατήγγειλε σε ένα βίντεο, που ανήρτησε στο Twitter σήμερα, ότι την έδιωξαν από τη δουλειά της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Αφγανιστάν Radio Television Afghanistan.

«Μου είπαν ότι το καθεστώς άλλαξε. Δεν σου επιτρέπεται να είσαι εδώ, πήγαινε σπίτι», αποκάλυψε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις τεχνικές συζητήσεις για το «μνημόνιο κατανόησης» – Αποδεσμεύονται 6 δισ. δολάρια από τα παγωμένα assets
«ΗΠΑ και Ιράν αναστέλλουν τις επιθέσεις τους και συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους παρά την επανέναρξη των εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες», επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος
Majid Asgaripour
Σκάνδαλο στη Γαλλία για τη Vinted: Έρευνα για πιθανή διακίνηση παιδιών μέσω αγγελιών – Παιχνίδια με εξωφρενικές τιμές και ύποπτες περιγραφές
Μία από τις αγγελίες αφορούσε «λούτρινο κουνελάκι» με τιμή 1.000 ευρώ - Στην περιγραφή αναφερόταν ως «θηλυκό, τριών ετών», με βάρος περίπου 13 κιλά και ύψος 91 εκατοστά, ξανθό, γαλανομάτικο και υπάκουο
Η πλατφόρμα Vinted
Βλαντίμιρ Πούτιν: Αναμένει τους αμερικανούς διαπραγματευτές στη Μόσχα όταν οι ΗΠΑ πάψουν να ασχολούνται με το Ιράν
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι η προσοχή των ΗΠΑ έχει αποσπαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία αφότου άρχισε η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν
Russian President Vladimir Putin gives an interview to journalist Pavel Zarubin in Moscow, Russia, June 28, 2026. Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Ρεκόρ Γκίνες με 5.000 χορευτές στην Τουρκία – Ο ποντιακός χορός παρουσιάστηκε ως «τουρκικός»
Το θέμα είναι βέβαια ότι οι Τούρκοι χαρακτήρισαν τον ποντιακό ως μέρος της τουρκικής παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς τους με τα μέσα της χώρας να δίνουν έκταση στο θέμα
Τούρκοι χορεύουν ποντιακό χορό
9
Συγκλονιστικά βίντεο από τις διασώσεις στη Βενεζουέλα 4 ημέρες μετά τους σεισμούς - Οικογένειες εκλιπαρούν για βοήθεια κάτω από τα συντρίμμια
Πάνω από 180 κτίρια κατέρρευσαν ενώ 774 υπέστησαν ζημιές - Συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών - Ξεπέρασαν τους 60.000 οι αγνοούμενοι
MIGUEL MEDINA