Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Τρόμος διαρκείας στην Καμπούλ – Φοβούνται νέα επίθεση – Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού

Αφγανιστάν: Τρόμος διαρκείας στην Καμπούλ – Φοβούνται νέα επίθεση – Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αφήνουν οι Βρετανοί, ενώ ο ISIS έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του τζιχαντιστή που αιματοκύλησε το «Χαμίντ Καρζάι», παρασύροντας στο θάνατο 103 ανθρώπους.

Μπροστά στην μαύρη σημαία του ISIS, ο βομβιστής αυτοκτονίας που ευθύνεται για το λουτρό αίματος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ποζάρει με το πρόσωπό του καλυμμένο, ζωσμένος με εκρηκτικά και ένα όπλο στο χέρι.

Τη φωτογραφία αυτή έδωσε μέσω του Amaq, του πρακτορείου απ’ όπου «επικοινωνεί» τις επιθέσεις του, το Ισλαμικό Κράτος, λίγη ώρα μετά την αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, ανάμεσά τους 72 άμαχοι, Αμερικανοί στρατιώτες και μαχητές Ταλιμπάν.

Ως δράστης αναγνωρίστηκε ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι.

«Δύο τζιχαντιστές που θεωρείται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στην πύλη Άμπι και κατόπιν οπλισμένοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και στρατιωτικών», δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Τρόμος διαρκείας στην Καμπούλ

Η απειλή περαιτέρω επιθέσεων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα αυξηθεί καθώς τα δυτικά στρατεύματα θα πλησιάζουν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, εκτίμησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Οι χθεσινές εκρήξεις δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο Baron Hotel κοντά στο αεροδρόμιο έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος.

“Η απειλή είναι προφανές ότι θα αυξηθεί όσο εγγύτερα φτάνουμε στην αποχώρηση”, δήλωσε ο Ουάλας στο Sky News. “Το σενάριο θα είναι πάντα, όπως φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία”, σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους όπου κι αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διεξάγει η Βρετανία στο Αφγανιστάν θα τερματιστεί “σε μερικές ώρες”, πρόσθεσε εξάλλου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

“Τώρα θα διαχειριστούμε τις (περιπτώσεις) των ανθρώπων που φέραμε μαζί μας, τους περίπου 1.000 ανθρώπους στο εσωτερικό του αεροδρομίου και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε για να βρούμε κάποιους ανθρώπους μέσα στο πλήθος, όπου μπορούμε, αλλά στο σύνολό της η βασική επιχείρηση έχει τώρα τελειώσει και δεν έχουμε πλέον παρά μόνον μερικές ώρες”, διευκρίνισε.

“Αισθανόμαστε βαθιά λύπη που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας”, υπογράμμισε.

Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν μπει στα τελικά στάδια των απομακρύνσεων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι οι εγκαταστάσεις ελέγχου των αιτημάτων απομάκρυνσης έχουν κλείσει.

“Δεν θα κληθούν άλλοι άνθρωποι στο αεροδρόμιο για απομάκρυνση”, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει απομακρύνει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς από τη χώρα, στην δεύτερη μεγαλύτερη αεροδιακομιδή που πραγματοποιούν οι δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την Αερογέφυρα του Βερολίνου του 1949, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στο μεταξύ, η Ισπανία ανακοίνωσε το τέλος των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν έπειτα από την άφιξη των “δύο τελευταίων ισπανικών πτήσεων” στο Ντουμπάι.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η El Pais έγραψε ότι η Ισπανία απομάκρυνε και όλο το διπλωματικό της προσωπικό από την Καμπούλ και ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τους τελευταίους 81 Ισπανούς έφθασαν το πρωί της Παρασκευής (27.08.2021) στο Ντουμπάι προερχόμενα από την Καμπούλ.

Στην Αλβανία 121 Αφγανοί πρόσφυγες

Οι πρώτοι 121 Αφγανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια, έφθασαν, τα ξημερώματα, στο αεροδρόμιο των Τιράνων προερχόμενοι από το αεροδρόμιο της Τιφλίδας. Στο αεροδρόμιο των Τιράνων τους υποδέχτηκαν η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών Όλντα Τζάτσκα και η Αμερικανίδα πρέσβης στα Τίρανα Γιούρι Κιμ.

Στην Αλβανία τους καλωσόρισε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για επιστήμονες, καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων γυναίκες και παιδιά.

Αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχεία στην παραθαλάσσια πόλη Δυρράχιο, όπου θα περιμένουν ώσπου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των φακέλων τους από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και μετανάστευσης και εκδοθούν οι βίζες τους.

Κατά την υπουργό Εξωτερικών, στην Αλβανία θα εγκατασταθούν 4.000 Αφγανοί πρόσφυγες. Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα μέρη που θα εγκατασταθούν, ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μόνιμη παραμονή τους στη χώρα.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, κράτη μέλη του NATO, καθώς επίσης και το Κόσοβο, αποδέχθηκαν το αίτημα της κυβέρνησης του αμερικανικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να φιλοξενήσουν αφγανούς πρόσφυγες που αναμένεται να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις