Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Χάνονται παιδιά λόγω του χάους στο αεροδρόμιο – Βρήκαν 6χρονο «σφηνωμένο» στα συρματοπλέγματα

Αφγανιστάν: Χάνονται παιδιά λόγω του χάους στο αεροδρόμιο – Βρήκαν 6χρονο «σφηνωμένο» στα συρματοπλέγματα
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Κάθε νέα πληροφορία από την χαώδη κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι μια γροθιά στο στομάχι. Δεν είναι μόνο οι πληροφορίες πως τουλάχιστον 20 νεκρούς σε μια εβδομάδα. Είναι κι εκείνες πως χάνονται παιδιά μέσα στο χάος.

Ένα video του ανταποκριτή του Sky News έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με κόσμο να ποδοπατείται μέχρι θανάτου και στρατιώτες να δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες προκάλεσε ακόμη ένα σοκ. Ήταν η πολλοστή φορά την τελευταία εβδομάδα, απ’ όταν δηλαδή οι Ταλιμπάν κατέκτησαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Και ενώ ο νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς μέσα σε μια εβδομάδα έξω από το αεροδρόμιο, μια ακόμη συνταρακτική πληροφορία έρχεται στο φως: μέσα στο χάος, χάνονται παιδιά! Αποχωρίζονται από τους γονείς τους και μετά δεν τους βρίσκουν.

Βρήκαν αγοράκι στα συρματοπλέγματα

Όλο και περισσότερα παιδιά χάνονται και έκτοτε αγνοούνται εν μέσω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μεταδίδουν ΜΜΕ του Αφγανιστάν.

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου.

Παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους γονείς του παιδιού, λέει η οικογένεια.

Το αγοράκι, ηλικίας περίπου 6 ετών, είπε πως η οικογένειά του πήγε στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να φύγει από τη χώρα. Ο πατέρας του προφανώς έπεσε εν μέσω του πλήθους και το παιδί δεν έχει δει κανέναν γονέα του από εκείνη τη στιγμή.

Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

Απολογισμός σοκ: 20 νεκροί σε μια εβδομάδα! 

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, ανέφερε αξιωματούχος ΝΑΤΟ.

«Η κρίση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι δυσάρεστη. Επικεντρωνόμαστε στο να απομακρύνουμε όλους τους ξένους όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Τα πλήθη που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο αυξάνονται κάθε ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες διπλωμάτες και πολίτες τους, όπως και πολλούς Αφγανούς.

«Οι δυνάμεις μας κρατούν αυστηρές αποστάσεις από τις περιοχές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να αποφύγουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Οι Ταλιμπάν ειρωνεύονται και τα ρίχνουν στις ΗΠΑ για το χάος

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε στο μεταξύ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της (…) απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (…). Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν… τρολάρουν τους Αμερικανούς και μάλιστα «πείραξαν» την ιστορική φωτογραφία με την κατάληψη της Ίβο Τζίμα, «βάζοντας» τους Αμερικανούς να καρφώνουν στο λόγο τη σημαία του ισλαμιστικού κινήματος…

 

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις