Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αφγανιστάν – Ζοζέπ Μπορέλ: «Καταστροφική εξέλιξη» – Παγκόσμια ανασφάλεια από την επικράτηση των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν – Ζοζέπ Μπορέλ: «Καταστροφική εξέλιξη» – Παγκόσμια ανασφάλεια από την επικράτηση των Ταλιμπάν

Για «νέα επώδυνη πραγματικότητα στο Αφγανιστάν» και μία «καταστροφή» έκανε λόγο ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην ασφάλεια», εκτίμησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, μιλώντας στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τους νέους κυρίαρχους του Αφγανιστάν, τους αντάρτες Ταλιμπάν, ο Zoζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι επαφή μαζί τους «δεν συνεπάγεται και αναγνώρισή τους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε, επίσης, ότι χρειάζεται στήριξη όχι μόνο για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αλλά και για εκείνους που θέλουν να μείνουν.

Αφγανιστάν: Μεταναστευτικές ροές

Ανέφερε πως 106 μέλη του προσωπικού της ΕΕ με τις οικογένειές τους προσγειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (18.08.2021) στη Μαδρίτη, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχουν ακόμη 300 που προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που «υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της ΕΕ».

Click4more: Αφγανιστάν: Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ σε πλήθος – Νεκροί από πυρά και ποδοπάτημα

Σχετικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινή προσέγγιση της ΕΕ και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, επειδή αυτό που συνέβη είναι το πιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις