Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφρική: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού

Αφρική: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού

Η Αφρική ξεπέρασε σήμερα το όριο του ενός εκατομμυρίου επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, με πάνω από τα μισά να έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική.

Η Νότια Αφρική είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο χτύπημα στην ήπειρο, με 538.184 κρούσματα μόλυνσης, 8.307 εκ των οποίων ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη. Η χώρα έχει καταγράψει 9.604 θανάτους με 306 τις τελευταίες 24ώρες. Ο αριθμός των ανθρώπων που κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν ανέρχεται σε 387.316.

Την ίδια ώτα στην Λιβύη ανακοινώθηκαν 8 ακόμα θάνατοι από κορονοϊό, και 404 κρούσματα.

Η Αίγυπτος έχει καταγράψει σχεδόν 95.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Η Νιγηρία σχεδόν 45.000.

Σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης, η Νότια Αφρική καταλαμβάνει την 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

click4more: ΗΠΑ: “Πάγωμα”! Πάνω από 2.000 νεκροί από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο – Ρεκόρ τριμήνου

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η αφρικανική ήπειρος παραμένει μια από αυτές που πλήττονται λιγότερο στον κόσμο. Μόνο η Ωκεανία έχει καταγράψει χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων.

Όμως τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα θεωρείται ότι δεν αποτελούν παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Πολλές αφρικανικές χώρες, όπου τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, αδυνατούν να προχωρήσουν σε μεγάλο αριθμό τεστ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 19 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 709.000 ανθρώπους επί του παρόντος.

8 ακόμα θάνατοι στην Λιβύη

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 404 κρούσματα και 8 θάνατοι. Ο ο αριθμός αυτός αποτελεί θλιβερό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα — με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην εμπόλεμη χώρα να ανέρχεται επισήμως σε 4.879.

Το Κέντρο εξήγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι οι διαγνώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της εξέτασης των δειγμάτων 2.144 υπόπτων περιπτώσεων.

Ως εδώ, οι θάνατοι από κορονοϊό στη Λιβύη έχουν φθάσει τους 107. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ανακοινώθηκε στη Λιβύη τον Μάρτιο.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει για 10 ημέρες και κατέστησε υποχρεωτικό οι πολίτες να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, διαμηνύοντας ότι στους παραβάτες αυτής της σύστασης θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, ένας από τους ελάχιστους θεσμούς της Λιβύης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση, καθώς στη χώρα επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011, το σύστημα υγείας είναι πρακτικά διαλυμένο, ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις κλιμακώθηκαν την άνοιξη του 2019. Στα τέλη Ιουλίου, οι περισσότεροι από τους περίπου εκατό μετανάστες που διασώθηκαν από τις αρχές της Μάλτας στη Μεσόγειο αφού εγκατέλειψαν με βάρκα τη Λιβύη διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις