Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αφρική: Πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!

Αφρική: Πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!
Reuters

Περισσότεροι από 600 εκατομμύρια κάτοικοι στην Αφρική δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με στοιχεία – σοκ του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

“Στην υποσαχάρια Αφρική τα 3/5 του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα”, επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ κατά την έναρξη των εργασιών του πρώτου υπουργικού φόρουμ της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης και του ΔΟΕ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Στην ομιλία του, ο Μπιρόλ απηύθυνε κάλεσμα για καινοτομία και επενδύσεις για την κάλυψη αυτής της έλλειψης παροχής ενέργειας στην Αφρική, χαρακτηρίζοντας την έλλειψη αυτή “απαράδεκτη από οικονομικής και ηθικής άποψης”.

Επιπρόσθετα επέστησε την προσοχή στην ανάγκη για διασφάλιση υγειονομικών τρόπων μαγειρικής. Όπως σημείωσε, η έλλειψη υγειονομικής στην μαγειρική έχει προκαλέσει νοσήματα αναπνευστικού και έχει αυξήσει τον αριθμό των θανάτων από φυματίωση και AIDS.

Αφρική: Μία πλούσια αλλά πάμφτωχη ήπειρος

Η αφρικανική ήπειρος είναι πλούσια σε πολυάριθμες πηγές ενέργειες, όπως ηλιακή ενέργεια, βιοενέργεια, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα και ουράνιο, ωστόσο η ήπειρος απέχει έτη φωτός από ενεργειακή αυτάρκεια.

Με πολλές αφρικανικές χώρες να είναι διστακτικές να απελευθερώσουν τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, επικαλούμενες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, ο Μπιρόλ τόνισε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ασφάλεια δεν αλληλοαναιρούνται.

“Καμία χώρα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το ζήτημα της ασφάλειας ως δικαιολογία”, είπε.

Από την πλευρά της, η Αμάνι Αμπού Ζείντ, Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για την Ενέργεια και τις Υποδομές, δήλωσε ότι ολοένα και περισσότερες χώρες στην Αφρική επανεξετάζουν την πολιτική τους να ανοίξουν το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις